Ladada (Mon Dernier Mot) van Claude naar 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Claude David Guetta Bebe Rexha Maan Goldband Ed Sheeran Rondé Lewis Capaldi Tom Odell
Ladada (Mon Dernier Mot) van Claude naar 1 in de Top 40

Na weken van dominantie is I'm Good (Blue) van David Guetta en Bebe Rexha verstoten van de eerste plek van de Nederlandse Top 40. Het is Claude die met zijn eerste Top 40-hit Ladada (Mon Dernier Mot) meteen ook zijn eerste nummer 1-hit scoort en daarmee zijn eerste Top 40 Nummer 1 Award.

Qmusic-dj Stephan Bouwman verraste de nietsvermoedende Claude tijdens een etentje met de award. Het lukte Claude met zijn debuutnummer te presteren wat hit-vedette David Guetta pas twaalf weken geleden lukte: de nummer één-positie bereiken. "Komen jullie toevallig eten hier?", vraagt Claude vol ongeloof als Q-dj Stephan komt aanlopen met een cameraploeg. Dan, als Stephan hem de Nummer 1 Award overhandigt: "Ik moet dit echt even beseffen... Ik denk dat ik straks echt ga huilen thuis, wanneer er geen camera's zijn." De volgende mijlpaal is ook al in aantocht: Claude treedt op bij de Qmusic Top 40 Awards, op 3 februari in Rotterdam Ahoy.

Nummer 1-hit met eerste Top 40-hit
Het is voor het eerst sinds 2009 dat een debuutsingle van een Nederlandse artiest ook meteen op de eerste plek van de Top 40 weet te komen. Lisa Lois was met Hallelujah de voorganger van Claude. Daarna wisten Kenny B, Suzan & Freek, Davina Michelle, Mart Hoogkamer en Meau wel met hun eerste hit meteen op 1 te komen. Zij hadden echter voor hun eerste Top 40-hit al muziek uitgebracht.

21e nummer 1-hit met meerdere talen
Ladada (Mon Dernier Mot) is een meertalige nummer 1-hit, omdat zowel de Franse als de Nederlandse taal een nadrukkelijke rol hebben. Dat maakt het de 21e nummer 1-hit in de Top 40 waarin meerdere talen te horen zijn. Ladada (Mon Dernier Mot) is de 13e nummer 1-hit waarin de Franse taal (met meer dan een paar woorden) te horen is. De vorige Franstalige nummer 1-hit was Djadja van Aya Nakamura in 2018. De hit van Claude is de zesde nummer 1-hit waarin deels Nederlands te horen is.

Ladada (Mon Dernier Mot) is, na Dat Heb Jij Gedaan (van Meau), Hallo (van Antoon) en De Diepte (van S10) de vierde nummer 1-hit van dit jaar waarin de Nederlandse taal een groot aandeel heeft. Dat maakt dat de helft van de nummer 1-hits van 2022 in het Nederlands zijn gezongen.

Celestial terug in de top 10
Na 12 weken op de eerste positie zakken David Guetta en Bebe Rexha naar nummer 2 met I’m Good (Blue). Maan en Goldband schuiven daardoor met Stiekem ook een plekje omlaag naar nummer 3. De nummers 4 tot en met 8 veranderen niet van plek, maar daarachter schuiven Celestial van Ed Sheeran (van 13 naar 10) en Bright Eyes van Rondé (van 10 naar 9) wel op. Daardoor is Ed Sheeran weer terug in de top 10. Celestial behaalde eerder al de zevende plek.

Meeste winst voor Lewis Capaldi
De meeste winst in de lijst is weggelegd voor Pointless van Lewis Capaldi. De enige binnenkomer van afgelopen week klimt met 7 plaatsen winst naar nummer 22. Another Love van Tom Odell wint vier plaatsen en staat nu op 15. De hoogste van vier nieuwe binnenkomers in de lijst is voor Raye en 070 Shake; Escapism is nieuw op nummer 27. Lees hier alles over de nieuwkomers. 

Bekijk hier de complete Top 40 van deze week. 

Foto: Qmusic / Stichting Nederlandse Top 40