De 10 grootste hits uit animatiefilms

- Hitlijsten

 Pharrell Williams R. Kelly Art Garfunkel Christina Aguilera Missy Elliott Mariah Carey Whitney Houston Elton John Busta Rhymes Coolio LL Cool J Method Man Phil Collins Vanessa Williams B Real
De 10 grootste hits uit animatiefilms

Met de nieuwe nummer 1-hit Can’t Stop The Feeling! van Justin Timberlake staat er voor de vierde keer in de geschiedenis hit op de eerste plaats in de Top 40 die afkomstig is uit een animatiefilm.

Het nummer van JT is namelijk geschreven voor de DreamWorksfilm Trolls, die vanaf oktober in de bioscopen zal draaien. In die film zal ook de stem van Justin te horen zijn als een van de trolletjes. Andere beroemde stemmen die te horen zullen zijn, zijn die van Anna Kendrick, Gwen Stefani en de dames van Icona Pop.

Voor de gelegenheid openen we de archiefdeuren en werpen we een blik op de tien grootste hits die afkomstig zijn uit een animatiefilm.

1. HAPPY – Pharrell Williams (2013, 1449 ptn, #1, uit Despicable Me 2)
De grootste Top 40-hit aller tijden is eveneens afkomstig uit een animatiefilm en daarom voert hij ook dit overzicht aan. Happy stond 49 weken in de lijst en verzamelde een recordaantal van 1449 punten. Justin Timberlake heeft dus nog een lange weg te gaan als hij dit record wil verbreken. Maar wie weet. Pas over 18 weken gaat Trolls in première, dus als Can’t Stop The Feeling tegen die tijd nog steeds in de Top 40 staat, gaat het nummer misschien wel weer stijgen.


2. I BELIEVE I CAN FLY – R. Kelly (1997, 474 ptn, #1, uit Space Jam)
Er zijn maar een paar speelfilms die meerdere top 10-hits hebben voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Staying Alive, Grease en Dirty Dancing. De enige animatiefilm die twee top 10-hits heeft opgeleverd is Space Jam, de basketbalfilm met Michael Jordan en de Looney Tunes. Op 15 februari kwamen zowel I Believe I Can Fly als Hit ‘em High (The Monstars’ Anthem) binnen in de Top 40. Even leek het erop dat Hit ‘em High de grootste hit van de twee zou worden, maar die eer ging uiteindelijk toch naar de ballad van R. Kelly.


3. BRIGHT EYES – Art Garfunkel (1979, 459 ptn, #1, uit Watership Down)
Een hit uit een animatiefilm was in 1979 nog heel bijzonder. Het was de eerste keer dat dat gebeurde en het zou ook nog eens dertien jaar duren tot de volgende hit uit een animatiefilm: Beauty And The Beast van Céline Dion. Bovendien had het niet veel gescheeld of Bright Eyes had nooit in de film Watership Down gezeten. De filmproducers waren niet erg onder de indruk van het nummer, maar omdat de componist Mike Batt had geregeld dat Art Garfunkel het nummer zou zingen, gingen ze toch overstag.


4. CAR WASH – Christina Aguilera featuring Missy Elliott (2004, 418 ptn,  #3, uit Shark Tale)
“In plaats van een nieuwe filmhit componeren, kunnen we natuurlijk ook een oude filmhit recyclen,” zullen de producers van Shark Tail gedacht hebben. Car Wash was de titelsong van de gelijknamige comedyfilm uit 1976. Een jaar later was het de eerste Top 40-hit voor de groep Rose Royce, die daarmee de vierde plaats bereikte. Voor de film Shark Tail werd het nummer gecoverd door Christina Aguilera en Missy Elliott. Voor de videoclip werden de twee artiesten omgetoverd in sterk gelijkende animatievissen, die in de film zelf ook eventjes te zien zijn.


5. WHEN YOU BELIEVE – Mariah Carey & Whitney Houston (1998, 378 ptn, #3, uit The Prince Of Egypt)
De drie succesvolste zangeressen van de jaren 90 hebben allemaal ooit een hit gescoord met een nummer uit een animatiefilm. Céline Dion haalde de Top 40 met Beauty And The Beast en A Whole New World (Aladdin’s Theme). Mariah Carey en Whitney Houston bundelden hun krachten en zongen samen het thema uit The Prince Of Egypt. De film vertelt het verhaal van Mozes uit het Bijbelboek Exodus. In de film is When You Believe een duet tussen Sippora en Mirjam, respectievelijk Mozes’ echtgenote en zus.


6. CIRCLE OF LIFE – Elton John (1994, 315 ptn, #5, uit The Lion King)
Hofleveranciers van animatiefilmhits in de Top 40 zijn de studio’s van Walt Disney (9 hits) en DreamWorks (5 hits). In deze top 10 staan weliswaar vier hits uit Disneyfilms, maar die staan lager dan de twee hits van DreamWorks. Circle Of Life van Elton John is de grootste hit die uit een animatiefilm van Disney afkomstig is. Elton John zet overigens een bijzondere prestatie neer, want hij is de enige artiest die me twee hits in deze top 10 staat. Op nummer 9 vind je hem terug met zijn tweede hit uit The Lion King.


7. HIT 'EM HIGH (THE MONSTARS' ANTHEM) – B Real, Busta Rhymes, Coolio, LL Cool J & Method Man (1997, 260 ptn, #4, uit Space Jam)
In de eerste weken van maart stonden Hit ‘em High en I Believe I Can Fly tegelijkertijd in de top 5. Het is niet zo vaak voorgekomen dat twee hits uit één film samen zo hoog in de lijst stonden. Hit ‘em High is in Space Jam kort te horen  voor aanvang van de basketbalwedstrijd als het opkomstnummer van de Monstars. Dat is het team van getalenteerde buitenaardse monsters dat het tegen de Looney Tunes opneemt. Het hiphopnummer werd gemaakt door vijf bekende rappers, even veel als het aantal spelers in een bastketbalteam.


8. LOOK THROUGH MY EYES – Phil Collins (2003, 258 ptn, #14, uit Brother Bear)
Net als Céline Dion, Peabo Bryson en Elton John scoorde Phil Collins twee keer een hit met een nummer uit een animatiefilm van Disney. Met die twee hits van Phil Collins is echter iets bijzonders aan de hand. In zo’n beetje de hele wereld had de Britse zanger het meeste succes met You’ll Be In My Heart uit de film Tarzan. Hij kreeg er in 2000 zelfs een Oscar voor. In Nederland was het echter omgekeerd. You’ll Be In My Heart kwam niet verder dan de 37e plaats, terwijl Look Through My Eyes uit Brother Bear de veertiende plaats bereikte.


9. CAN YOU FEEL THE LOVE TONIGHT – Elton John (1994, 200 ptn, #14, uit The Lion King)
The Lion King is de enige animatiefilm die drie Top 40-hits heeft opgeleverd. Naast Circle Of Life en Can You Feel The Love Tonight is dat Hakuna Matata van Jimmy Cliff en Lebo M, dat net buiten deze top 10 valt. In de film werd dat nummer gezongen door Timon en Pumbaa. In 1996 scoorden het stokstaartje en wrattenzwijn bijna zelf een hit met hun cover van Stand By Me, maar dat nummer bleef steken in de Tipparade. Can You Feel The Love Tonight werd in 1995 bekroond met zowel een Oscar als een Golden Globe.


10. COLORS OF THE WIND – Vanessa Williams (1995, 188 ptn, #9, uit Pocahontas)
Een jaar later was het bij de Golden Globes- en Oscaruitreikingen weer raak voor Disney. Ook in 1996 gingen de prijzen voor het beste filmlied naar een Disneyfilm. Ditmaal viel Colors Of The Wind uit de film Pocahontas alle eer te beurt. De film speelt zich af in de vroege 17e eeuw en vertelt het verhaal van de jonge indiaan Pocahontas en de Engelse ontdekkingsreiziger John Smith. Beide personages hebben echt bestaan, maar het verhaal is grotendeels verzonnen. In Colors Of The Wind probeert Pocahontas John Smith te overtuigen om meer in verbinding te staan met de natuur.