Binnenkomers op 4: deze acts gingen Miley Cyrus voor

- Hitlijsten

 Miley Cyrus
Binnenkomers op 4: deze acts gingen Miley Cyrus voor

Flowers van Miley Cyrus is nieuw op 4 en dat is best bijzonder. We starten daarom de motor van onze tijdmachine en reizen naar 10 Top 40-hits, die ook op de vierde plaats wisten te starten in de Lijst der Lijsten.

62 keer (en dan tellen we de eerste Top 40 niet mee) wist een hit meteen in de top 3 binnen te komen. Miley lukt dat dus nét niet. Flowers is de 21e binnenkomer op nummer 4. De vorige hit die op die plek wist binnen te komen was Good 4 U van Olivia Rodrigo in 2021. De laatste hit die hoger binnen wist te komen in de lijst was As It Was. De hit van Harry Styles kwam op 9 april van het afgelopen jaar binnen op nummer 2.

Doe je gordel om, want we gaan dwars door de geschiedenis van de Top 40 reizen. We stoppen bij 10 van de 21 binnenkomers op 4, uiteraard willekeurig gekozen. 

GOOD 4 U – Olivia Rodrigo (2021)
Good 4 U was de tweede hit van Olivia Rodrigo. Haar eerste, Drivers License, wist op de eerste plek binnen te komen, terwijl de tweede dus mocht beginnen op 4. Het werd niet veel later haar tweede nummer 1-hit. Daarna stokte de motor en heeft ze zich tot op heden niet meer in de Top 40 laten zien. 

BIRDS – Anouk (2013)
Negende werd Anouk voor ons land, op het Eurovisiesongfestival in het Zweede Malmö. Maar in de Nederlandse Top 40 was ze vele malen succesvoller. De track was op 23 maart 2013 nieuw op 4 in een toch al bijzondere Top 40: Julia van Nick & Simon was namelijk nieuw op nummer 1. Birds zou een week later pieken op 3. 

LOVE COMES AGAIN – Tiësto featuring BT (2004)
De vijfde Top 40-hit van Tiësto had zware schoenen op te vullen: het was de opvolger van Traffic, dat de tweede plek in de Top 40 haalde. Love Comes Again was uit heel ander hout gesneden: het vermengde de vertrouwde sound van de Bredase dj met invloeden uit de popmuziek. Op 24 april 2004 startte de track, die baanbrekend bleek, op de vierde plaats in de lijst. 

THIS LOVE IS REAL – Jim (2003)
Tegenwoordig is Jim Bakkum een alleskunner (acteur, zanger, musicalster én jurylid), maar in 2003 was hij vooral een kersvers idool. Via zijn Idols-track Tell Her had hij al een nummer 1-hit op zak en This Love Is Real bleek daarna ook een schot in de roos. Die kwam binnen op 4 en zou doorstoten tot de tweede plek. Let in de clip ook op de mini-Jim, gespeeld door ene Bowie.  

I SURRENDER – K-Otic (2002)
I Surrender bleek later de laatste Top 40-hit van de groep K-Otic te zijn. De band ontstond in het Yorin-programma Starmaker en scoorde daarna hits als I Really Don't Think So, I Can't Explain en No Perfect World. I Surrender zou later voor nog wat ophef zorgen: het winnende nummer van het Eurovisiesongfestival in 2013, Only Teardrops van de Deense Emmelie de Forest, zou veel op die hit lijken. 

IT WASN’T ME - Shaggy featuring Rikrok (2001)
Op 17 februari 2001 voerde Def Rhymz de Top 40 aan met Puf / Schudden en was It Wasn't Me van Shaggy en Rikrok de hoogste binnenkomer op nummer 4. Een bijzonder hit, want Shaggy scoorde hiervoor zijn laatste in 1996, toen hij te horen was op That Girl van Maxi Priest. Groot was die hit niet, met een 26e plek als piekpositie. It Wasn't Me steeg een week later naar nummer 1. 

WILD WILD WEST – Will Smith (1999)
Will Smith weet in 1999 iets bijzonders te presteren. Met de gelijknamige soundtrack van de film Wild Wild West komt hij op 3 juli binnen op de vierde plek en daarmee is hij de eerste act die dat presteert, sinds The Ballad Of John And Yoko van The Beatles in 1969. In Wild Wild West hoor je twee samples: één uit I Wish van Stevie Wonder uit 1976 en één uit Wild Wild West van de Amerikaanse rapper Kool Moe Dee, die dat nummer in 1988 uitbracht. 

THE BALLAD OF JOHN AND YOKO – The Beatles (1969)
The Ballad Of John And Yoko is in 1969 de vijfde Top 40-hit van The Beatles die op de vierde plek weet binnen te komen. Een bijzondere prestatie, die nog steeds niet is overtroffen. Het nummer gaat over de dagen rondom het huwelijk van zanger John Lennon en Yoko Ono. Ook de huwelijksreis wordt beschreven, waaronder de bed-in in het Amsterdamse Hilton Hotel. 

(I CAN GET NO) SATISFACTION – The Rolling Stones (1965)
In tegenstelling tot The Beatles wisten The Rolling Stones maar één keer in de Top 40-geschiedenis op nummer 4 binnen te komen. Dat gebeurt in 1965 niet met hun minste track: (I Can Get No) Satisfaction. Het is de zevende Top 40-hit voor The Stones en zou 5 weken later hun eerste nummer 1-hit in ons land zijn. De band zou er in totaal 5 gaan scoren. 

DOLCE PAOLA – Adamo (1965)
De eerste hit die op nummer 4 weet te starten in de Top 40 is Dolce Paola van de Belgische chansonnier en tekstdichter van Italiaanse afkomst Salvatore Adamo. De charmeur zou het nummer hebben geschreven voor de Belgische prinses Paola, de vlam van de Belgische prins Albert, die later onverwachts koning zou worden. Adamo stak zijn bewondering voor haar niet onder stoelen of banken. 

Foto: YouTube