De 10 grootste hits uit Nederlandse films

- Hitlijsten

 Intwine Candy Dulfer Mr. Polska Volumia! Bløf Mr. Probz Ronnie Flex Hero Ilse DeLange Dave Stewart ((1989)) De Kast Racoon Danny De Munk
De 10 grootste hits uit Nederlandse films

De afgelopen dagen werd in Utrecht de Nederlandse film gevierd op het jaarlijkse Nederlands Film Festival. Vanavond worden als hoogtepunt van het festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Speciaal voor deze gelegenheid zetten wij de Nederlandse film ook eens in het zonnetje. Wat zijn de grootste Top 40-hits die afkomstig zijn uit een Nederlandse film?

1. NOTHING REALLY MATTERS – Mr Probz (2014, 816 ptn, #1, uit Gooische Vrouwen 2)
De succesvolste Nederlandse filmhit is gekoppeld aan een van de succesvolste Nederlandse films. Gooische Vrouwen 2 is namelijk de eerste Nederlandse film sinds Flodder uit 1986 die meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers trekt.
Desondanks hebben Nothing Really Matters en Gooische Vrouwen 2 elkaar nauwelijks geholpen in hun succes. Mr Probz bracht zijn nummer al uit in september, ruim twee maanden voor de première van de film. En toen later de videoclip uitkwam, bevatte die geen beelden uit de film, zoals vaak bij clips van soundtracksingles gebeurt. Het was dan ook pas in april 2015 dat veel mensen vernamen dat de film en het nummer bij elkaar hoorden. In die maand won Nothing Really Matters de Rembrandt Award voor beste filmhitsong.2. ALLES IS LIEFDE – Bløf (2007, 626 ptn, #2, uit Alles Is Liefde)
Ook bij Alles Is Liefde was zowel de film als de titelsong zeer succesvol. In tegenstelling tot Nothing Really Matters is het nummer Alles Is Liefde onlosmakelijk verboden met de gelijknamige film. Ook deze  videoclip bevat weliswaar geen beelden uit de film, maar verschillende acteurs uit de film maken wel hun opwachting in de videoclip. Zo komen onder andere Carice van Houten, Daan Schuurmans, Thomas Acda en Wendy van Dijk kort voorbij.
Voor Bløf is Alles Is Liefde hun eerste soundtrackhit. De Zeelandse band is daarmee de enige Nederlandse act die met drie filmhits in de Top 40 heeft gestaan. In 2009 volgde De Storm en in 2013 scoorde Bløf samen met Nielson een hit met Mannenharten. Dat laatste nummer staat op de twaalfde plaats in het lijstje van grootste nederlandsefilmhits en valt daarmee net buiten dit overzicht.


3. MIRACLE – Ilse DeLange (2009, 578 ptn, #1, uit Bride Flight)
Nederlandse filmmakers nemen graag boeken als uitgangspunt voor hun films. Een aanzienlijk deel van de films die in Nederland geproduceerd worden, zijn dan ook boekverfilmingen. Met Miracles scoort Ilse DeLange de grootste hit die afkomstig is uit een boekverfilming. Bride Flight is namelijk de verfilming van de roman Bruidsvlucht van Marieke van der Pol uit 2007.
Bride Flight kreeg met meer dan 100.000 bezoekers de status van Gouden Film en Miracle won de Rembrandt Awards voor beste filmhit song. Bovendien scoorde Ilse DeLange met het nummer haar eerste en vooralsnog enige nummer 1-hit. Een kleine vijf jaar later staat Ilse opnieuw met een soundtrackhit in de Top 40. Met Blue Bittersweet bereikt ze de achtste plaats. Dat nummer is afkomstig uit de film Het Diner, dat net als Bride Flight een boekverfilming is.


3. TOEN IK JE ZAG – Hero (1997, 578 ptn, #1, uit All Stars)
Een paar keer heeft een karakter uit een Nederlandse film een Top 40-hit gescoord. Het eerste en bekendste geval is Toen Ik Je Zag van Hero uit de film All Stars. Hero van Dijk werd gepeeld door Antonie Kamerling. In de film zingt hij het liefdesliedje Toen Ik Je Zag voor Claire, gespeeld door Daphne Deckers, op wie hij verliefd is.
Dat Antonie Kamerling niet zo’n goede zanger was, maakte het publiek niet veel uit. Misschien maakte dat het nummer juist authentiek. Een maand na de première steeg Toen Ik Je Zag naar de eerste plaats van de Top 40. In 2010 zou Kamerling opnieuw de rol van Hero gaan vertolken in All Stars 2. De acteur leed echter aan depressies en pleegde op 6 oktober 2010 zelfmoord. Een week later maakte Toen Ik Je Zag een re-entry in de Top 40 en bereikte het nummer de zestiende plaats.


3. OCEAAN – Racoon (2012, 578 ptn, #6, uit Alles Is Familie)
Vijf jaar na het grote succes van Alles Is Liefde verscheen het vervolg: Alles Is Familie. Hoewel, een vervolg is het niet echt te noemen, want de karakters uit de eerste film keerden niet terug. Wie wel terugkeerden waren regisseur Joram Lürsen en scenarist Kim van Kooten en net als Alles Is Liefde was Alles Is Familie een ensemblefilm met verschillende verhaallijnen.
En net als bij Alles Is Liefde werd de titelsong van Alles Is Familie gezongen door een Zeeuwse band. Ditmaal niet Bløf, maar Racoon, die speciaal voor de gelegenheid een nummer in het Nederlands schreef. Oceaan kwam weliswaar niet verder dan de zesde plaats in de Top 40, het nummer stond wel meer dan een half jaar genoteerd. Daarmee scoorde Oceaan precies evenveel punten als Miracle en Toen Ik Je Zag, die daarmee gedrieën de derde plaats in dit overzicht moeten delen.


6. HOU ME VAST – Volumia! (1998, 522 ptn, #2, uit Het 14e Kippetje)
Veel Nederlandse films hebben zich in het collectief geheugen gegrift, maar hebben een titelsong die totaal vergeten is. Iedereen heeft wel eens gehoord van de film Kruimeltje, maar wie kent nog de titelsong van Ruth Jacott? Het omgekeerde komt ook. Iedereen die in de jaren 80 geboren is, zal zonder veel moeite Hou Me Vast van Volumia! kunnen meeneuriën of –zingen, maar herinnert iemand zich nog uit welke film dat nummer kwam?
Hou Me Vast werd gebruikt tijdens een vrijscène in de film Het 14e Kippetje. Deze tragikomedie werd geschreven door Arnon Grunberg, en Antonie Kamerling en Thekla Reuten speelden de hoofdrollen. De film werd met slechts 29.631 bezoekers een commerciële flop. En dat terwijl Hou Me Vast een nummer 2-hit werd. Alleen No Matter What van Boyzone hield het nummer van de eerste plaats.


7. NIEMAND – Mr Polka & Ronnie Flex (2015, 466 ptn, #3, uit Popoz)
Hoofdrolspeler Huub Smit uit Popoz stond zelf ooit in de Top 40 met een soundtracksingle. Hij maakte namelijk deel uit van de New Kids, die in 2010 en 2011 uiterst succesvolle bioscoopfilms afleverden met New Kids Turbo en New Kids Nitro. Met de titelsong van New Kids Turbo haalden de New Kids destijds net niet de top 10.
De film Popoz vindt net als de New Kidsfilms zijn oorsprong in een sketchprogramma op Comedy Central. In Popoz staan twee schietgrage agenten centraal die menige situatie uit de hand laten lopen. Voor de titelsong werden Mr Polska en Ronnie Flex aangeworven, die eerder al hadden samengewerkt op de tracks Zusje uit 2014 en Ravotten uit 2015. Zowel Mr Polska als Ronnie Flex scoorden met de titelsong Niemand de grootste hit uit hun carrière.


8. IK VOEL ME ZO VERDOMD ALLEEN – Danny De Munk (1984, 453 ptn, #1, uit Ciske De Rat)
Auteur Piet Bakker, die in 1941 de succesvolle roman Ciske De Rat schreef, had nooit kunnen vermoeden dat het hoofdpersonage uit zijn boek een nummer 1-hit zou scoren in de Top 40. Bakker overleed immers al in 1960, vijf jaar voor de eerste uitzending van de Top 40. Hij maakte nog wel mee dat zijn boek in 1955 al verfilmd werd. Deze verfilming van Ciske De Rat was eerste Nederlandse bioscoopfilm die meer dan twee miljoen bezoekers trok.
In 1984 verscheen een nieuwe verfilming van het boek met de 14-jarige Danny de Munk in de hoofdrol. Ook deze remake was met ruim anderhalf miljoen bezoekers uiterst succesvol. Enkele weken na de première bereikte de door Danny gezongen titelsong Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen de eerste plaats van de Top 40. Op dat moment was hij na Heintje en Wilma de jongste solo-artiest met een nummer 1-hit.


9. LILY WAS HERE – David A. Stewart & Candy Dulfer (1989, 448 ptn, #1, uit De Kassière)
Lily Was Here is weer een gevalletje waarbij de titelsong veel bekender is geworden dan de film. Het thema uit De Kassière is zelfs de enige titelsong van een Nederlandse film die een hit werd in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het instrumentale duet tussen Eurythmics-gitarist David A. Stewart en saxofoniste Candy Dulfer bereikte daar net niet de top 10. Dat lukte in verschillende andere landen, waaronder Engeland, wel. In Nederland scoorden Stewart en Dulfer een nummer 1-hit.
Lily uit de titel slaat op het hoofdpersonage uit De Kassière. Het verhaal gaat over een jong kassameisje dat zwanger raakt en vervolgens banken gaat overvallen om koste wat kost haar kind ter wereld te kunnen brengen. De rol van Lily werd gespeeld door Marion van Thijn, de dochter van de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Ed van Thijn. Hoewel de film zich niet heeft weten te nestelen in het collectief geheugen, trok de film in 1989 ruim 200.000 bezoekers. Mogelijk heeft de publiciteit van de wereldhit Lily Was Here daaraan bijgedragen.


10. CRUEL MAN – Intwine (2004, 401 ptn, #7, uit De Dominee)
De Tilburgse band Intwine verwierf in 2002 landelijke bekendheid door een slimme actie van leadzanger Roger Peterson. Hij nam dat jaar deel aan het eerste seizoen van Idols, maar nadat hij geplaatst als een van de tien finalisten, verliet hij het programma, omdat hij niet bereid was een ‘wurgcontract’ te tekenen. Dit leverde zo veel publiciteit op, dat zijn band in 2003 met gemak een top 3-hit kon scoren met de single Happy?.
Daarna leek de hype al gauw over, maar dankzij de soundtrack van de film De Dominee wist Intwine in 2004 met Cruel Man nog een tweede top 10-hit op zijn naam te zetten. De Dominee vertelt het verhaal van de fictieve drugsbaron Klaas Donkers, een personage dat gebaseerd is op de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma.


xx. IN NIJE DEI – De Kast (1997, 517 ptn, #2, uit De Gouden Swipe)
Ten slotte sluiten we af met een eervolle vermelding voor In Nije Dei van De Kast. De liveversie van dit nummer werd in 1997 een hit nadat de groep een Megaconcert had  gegeven in het Abe Lenstra Stadion. De studioversie van het nummer werd echter al twee jaar daarvoor geschreven voor de film De Gouden Swipe. Deze Friese film gaat over de drafsport en de titel verwijst naar de Gouden Zweep: een van de belangrijkste prijzen in die discipline. Hoewel de liveversie dus niet meer zo veel te maken had met de film, werd het nummer weldegelijk speciaal voor een Nederlandse film geschreven. De oorspronkelijke studioversie is echter nooit een hit geworden.
###AD###