Coverafbeelding Freddie Mercury & Montserrat Caballé - Barcelona
  • Statistieken
  •   13 weken
  •   2 piekpositie
  •   320 punten
  •   1987

Artiestinformatie

Geboortedatum   05-09-1946
Land   Verenigd Koninkrijk

Freddie Mercury wordt als Farrokh Bulsara geboren op 5 september 1946 op het eiland Sanzibar. In 1964 verhuizen de jonge Farrokh met zijn gezin naar Londen. Daar laat hij later zijn naam veranderen in Freddie Mercury.


Freddie gaat naar het Imporial College en zit in allerlei bandjes. In 1969 ziet hij een band Smile spelen en is onder de indruk. Hij komt in contact met 2 leden van de band, Brian May en Roger Taylor. Als de zanger van die band Tim Staffel het in 1970 voor gezien houdt stapt Mercury naar voren en samen met May en Taylor wordt een nieuwe band gevormd. Queen. In 1971 is het kwartet compleet als bassist John Deacon zich bij de band voegt. Queen scoort wereldwijd vele hits. Veel van die hits zoals Bohemian Rhapsody komen van Mercury. In 1985 maakt hij een solo uitstap met zijn eerste album Mr. Bad Guy maar het album flopt. In 1987 scoort hij wel met een cover van The Great Pretender, een oud nummer van The Platters. Maar ook dat jaar krijgt Mercury te horen dat hij HIV besmet is en aids heeft.

Ondanks het verschrikkelijke nieuws gaat hij door met platen maken en ook in 1987 gaat een droom van Mercury in vervulling als hij met operadiva Montseratt Caballé een opera album mag opnemen getiteld Barcelona. Op 23 november 1991 maakt Mercury openbaar dat hij ernstig ziek is en aan de ziekte aids lijdt. Slechts 24 uur later op 24 november 1991 overlijdt hij op 45-jarige leeftijd.

In 1992 wordt Freddie door de overgebleven Queen leden herdacht met een groots opgezet memorial concert dat plaats vindt in het Wembley stadion in London. Het laatste materiaal van Mercury komt in de vorm van het album Made In Heaven in 1995 uit. In 2019 neemt Dave Clark een eerdere opname van Time Waits For No One onder handen. In tegenstelling tot het origineel uit de musical Time is de versie die hij met Mercury opnam in de Abbey Road Studio uit 1986 een ingetogen versie.


Songtekst

Barcelona

Barcelona, Barcelona
Barcelona, Barcelona
Viva!

I had this perfect dream
-Un sueño me envolvió
This dream was me and you
-Tal vez estás aquí
I want all the world to see
-Un instinto me guiaba
A miracle sensation
My guide and inspiration
Now my dream is slowly coming true

The wind is a gentle breeze
-Él me habló de ti
The bells are ringing out
-El canto vuela
They're calling us together
Guiding us forever
Wish my dream would never go away

Barcelona - It was the first time that we met
Barcelona - How can I forget
The moment that you stepped into the room you took my breath away

Barcelona - La musica vibró
Barcelona - Y ella nos unió
And if God willing we will meet again, someday

Let the songs begin
-Déjalo nacer
Let the music play
-Ahhhhhhhh...
Make the voices sing
-Nace un gran amor
Start the celebration
-Ven a mi
And cry
-Grita
Come alive
-Vive
And shake the foundations from the skies
Ah, Ah, Shaking all our lives

Barcelona - Such a beautiful horizon
Barcelona - Like a jewel in the sun
Por ti seré gaviota de tu bella mar

Barcelona - Suenan las campanas
Barcelona - Abre tus puertas al mundo
If God is willing
-If God is willing
If God is willing
Friends until the end
Viva
- Barcelona

Songinformatie

In 1987 ging een droom van Queen-zanger Freddie Mercury in vervulling toen hij het nummer Barcelona opnam met Montserrat Caballé. Dit nummer is als melodie gebruikt voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Voor de finale van de UEFA Champions League in 1999 zong Caballé het nummer live, met een opname van de overleden Freddie Mercury. Het lied reflecteert Mercury's liefde voor opera met zijn hoge noten alsook de vocalen van operazangeres Caballé, ondersteund door een volledig orkest. Oorspronkelijk uitgebracht in 1987, was het een van de grootste hits van Mercury's solocarrière, het bereikte de achtste positie in de Britse Singles Chart. Het lied is beschreven als zeldzaam schoolvoorbeeld van een combinatie van pop en opera zingen, dat de verschillen tussen die 2 muzieksoorten accentueert. Mercury let vooral op het articuleren met de lippen, terwijl Caballé zich juist richt op de toon, haar regels zijn veel moeilijker te begrijpen, en ze gebruikt de Engelse en de Spaanse taal. Voor haar is het melodische veel belangrijker dan de tekst. Om zijn deel van de woorden steeds meer accent te geven, neemt Mercury zijn toevlucht van zang tot bijna schreeuwen. Mercury was, naar verluidt, zeer verbaasd over het legendarische vermogen van Caballé om haar stem te beheersen, bijvoorbeeld in de fadeout moest hij een stap naar achter doen, weg van de microfoon om zijn stem in intensiteit te verlagen, terwijl Caballé gewoon kon blijven staan waar ze stond, ondanks haar veranderingen in intensiteit.
ArtiestFreddie Mercury,
Montserrat Caballé
 A-kant
Titel Barcelona
Lengte 4:23
Componist(en) Mercury, Moran
Producer(s) Freddie Mercury, David Richards
 B-kant
Titel [Montserrat Caballe] Exercises In Free Love [1987] / Excercises In Free Love ; Barcelona (TV Edit) [1992]
Lengte 4:02 / 1:17
Componist(en) Mercury, Moran
Producer(s) Mike Moran [1987] / Mike Moran ; Freddie Mercury, Dave Richards [1992]
 
Platenlabel Polydor
Catalogusnr 887 075-7 [1987] / 863 262-7 [1992]
Hoogste positie UK 8 (1987) 2 (1992)
Hoogste positie US -
Album Barcelona


Positieverloop