Coverafbeelding Elton John - Daniel
  • Statistieken
  •   7 weken
  •   14 piekpositie
  •   132 punten
  •   1973

Artiestinformatie

Geboortedatum   25-03-1947
Land   Verenigd Koninkrijk

Reginald Kenneth Dwight is bij ons beter bekend als Elton John.Hij richtte in 1964 zijn begeleidingsgroep Bluesology op. Ze speelden als begeleidingsband mee met Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten, zoals Patti LaBelle And The Bleubells en The Isley Brothers


Zijn naam verandert hij in 1967 en dat is een combinatie van Elton Dean (Bleusologysaxofonist) en Long John Baldry (zanger). Later nam hij officieel de naam Elton Hercules John aan.


Eén jaar na zijn debuutalbum, Empty Sky uit 1969, kwam zijn grote doorbraak met het album Elton John en de van dit album afkomstige single Your Song.


Door zijn kleurrijke outfits en zijn uitgebreide brillencollectie viel hij enorm op. Zijn imago valt onder de noemer glamrock.


De samenwerking met gitarist Davey Johnstone, bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson startte vanaf het album Honky Chateau. Deze samenstelling werd de Elton John Band genoemd. In de jaren 70 volgden de hits zich rap achter elkaar op met o.a. Crocodile Rock, Candle In The Wind, Don’t Let The Sun Go Down On Me en Don’t Go Breaking My Heart.


Elton John speelde de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de musical Tommy in 1975. Hij richtte samen met Bernie Taupin het label Rocket Records op in 1976. Vanaf dat moment brengt hij al zijn platen uit op zijn eigen label.


In de jaren 80 gaat hij door met zijn hit-machine en komt hij begin van de jaren 80 met nummers als Blue Eyes en I’m Still Standing.


Hij is een van de sterren die meedeed aan Live Aid in 1985. In datzelfde jaar zingt hij mee op de benefietsingle van Dionne Warwicks’ That’s What Friends Are For en brengt hij één van zijn grootste hits uit, Nikita. George Michael verzorgt in dit nummer de achtergrondzang.


In 1989 scoort hij een van zijn andere grootste hits, Sacrifice.


In 1993 komt hij met het album Duets. Zoals de titel al verklapt staan er alleen maar duetten op. O.a. Little Richard, Kiki Dee, Gladys Knight en George Michael zijn op dit album te horen. Samen met George Michael zingt Elton Don’t Let The Sun Go Down On Me in een live uitvoering.


Door zijn medewerking aan de muziek in de film The Lion King kreeg hij meer bekendheid onder de jongere generatie.


Naar aanleiding van het overlijden van prinses Diana werd zijn single Candle In The Wind in 1997 opnieuw uitgebracht. Hij heeft er meer dan 33 miljoen singles van verkocht.


In 1998 volgde de musical Aida waar hij samen met Tim Rice aan schreef.


Samen met de boyband Blue bracht hij zijn oude hit Sorry Seems To Be The Hardest Word uit.


Op zijn 60e verjaardag trad hij voor de 60e keer op in Madison Square Garden in 2007.


In 2016 verscheen zijn album Wonderful Crazy Night.


Hij heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Zo heeft hij een Academy Award, een Golden Globe en Tony Award en meerdere Grammy Awards gewonnen. Hij is ook toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Bij leven heeft hij nu al meer dan 300 miljoen albums verkocht. Daarmee is hij één van de bestverkopende artiesten aller tijden.


In januari 2018 kondigt Elton John zijn afscheidstournee aan. De zanger zal in de komende jaren 300 concerten geven en in mei 2019 afscheid nemen van ons land met een concert in de Ziggo Dome.
In 2021 verleend hij zijn medewerking aan het nummer Nothing Else Matters samen met Miley Cyrus, Watt, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo en Chad Smith. Het nummer komt te staan op het album The Black Album van Metallica. Dit album bevat alleen maar Metallica-covers gemaakt door maar liefst 53 verschillende artiesten. Tijdens het Oscar-feestje dat Elton in 2021 organiseert voor zijn Aids Foundation zingt hij het nummer Bennie And The Jets met Dua Lipa. De twee brengen in augustus ook het duet Cold Heart uit.

Songtekst

Daniel is travelling tonight on a plane
I can see the red tail lights heading for Spain
Oh and I can see Daniel waving goodbye
God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes

They say Spain is pretty though I've never been
Well Daniel says it's the best place that he's ever seen
Oh and he should know, he's been there enough
Lord I miss Daniel, oh I miss him so much

[chorus]:
Oh Daniel, my brother, you are older than me
Do you still feel the pain of the scars that won't heal
Your eyes have died but you see more than I
Daniel you're a star in the face of the sky

[break]
[chorus]

Daniel is travelling tonight on a plane
I can see the red tail lights heading for Spain
Oh and I can see Daniel waving goodbye
God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes
Oh God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes.

Songinformatie

De tekst van "Daniel" is geschreven door Bernie Taupin (die ook andere songteksten voor Elton schreef, zoals "Your Song" en "Candle In The Wind"). Toen Elton de muziek voor "Daniel" schreef, vond hij dat het lied inmiddels al te lang was, waarop hij het laatste couplet liet vervallen. Hierdoor veranderde de betekenis van het lied helemaal, omdat het verwijderde couplet verhaalde over Vietnamveteraan Daniel die na de oorlog terugkeerde naar de boerderij thuis, daar geen vrede kon vinden en daarop besloot Amerika te verlaten en naar Spanje te gaan. Door het ontbrekende laatste couplet werd het lied een nogal vaag verhaal over twee broers die elk huns weegs gaan.
ArtiestElton John
 A-kant
Titel Daniel
Lengte 3:50
Componist(en) Elton John, Bernie Taupin
Producer(s) Gud Dudgeon
 B-kant
Titel Skyline Pigeon
Lengte 3:45
Componist(en) Elton John, Bernie Taupin
Producer(s) Gud Dudgeon
 
Platenlabel DJM
Catalogusnr 6102 321
Hoogste positie UK 4
Hoogste positie US 14
Album Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player


Positieverloop