Coverafbeelding Drake - Controlla
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   2016

Artiestinformatie

Geboortedatum   24-10-1986
Land   Canada

Aubrey Drake Graham was van origine acteur en werd bekend met zijn rol in de serie Degrassi: The Next Generation. Zijn zangambities stak hij niet onder stoelen of banken en er verschijnen ook enkele mixtapes en losse nummers op Myspace.

In 2009 gaat hij aan de slag bij de platenmaatschappij van Lil’ Wayne. Een jaar later verschijnt het debuutalbum van Drake, Thank Me Later. In november van dat jaar is What’s My Name, samen met Rihanna, zijn eerste Top 40 hit.

Het tweede album, Take Care, levert in Nederland geen hits op, waar dat in 2013 wel gebeurt met het album Nothing Was The Same. Hold On, We’re Going Home is datzelfde jaar de tweede hit voor Drake in de Top 40. In 2015 weet Drake in de Verenigde Staten een top 3-hit te scoren met Hotline Bling. Die track, die in de Top 40 op nummer 9 weet te komen, is afkomstig van zijn vierde studioalbum, Views From The 6.

In 2016 is Drake opnieuw te horen in een samenwerking met Rihanna op het nummer Work. Dat wordt halverwege februari zijn vierde Top 40-hit. In april komt hij ook met een eigen track, One Dance (met Wizkid en Kyla) waarmee hij zijn eerste nummer 1-hit scoort. Als Justin Timberlake met Can't Stop The Feeling de leiding overneemt staat One Dance 9 weken aaneengesloten op nummer 2. Daarmee evenaart Drake de prestatie van Jeroen Van Der Boom, die met Jij Bent Zo hetzelfde record in handen heeft. Op 29 april verschijnt het album Views met daarop Controlla en Too Good (een nieuwe samenwerking met Rihanna).
In het najaar van 2016 laat Drake weten dat er geen album of mixtape onderweg is maar dat hij met More Life een playlist zal lanceren. Daarin zit ook de track Fake Love.

In januari 2017 geeft Drake vier concerten in de Ziggo Dome waarmee hij zijn Boy Meets World-tournee aftrapt. Op 18 maart verschijnt More Life, een playlist die alleen via streamingdiensten te beluisteren is. In de eerste 24 uur zet de Canadese rapper een record neer met ruim 61 miljoen streams op Spotify. Passionfruit komt in april op nummer 13 in de Top 40. In juni is Drake te horen op To The Max van DJ Khaled.


Op 20 januari 2018 brengt Drake de ep Scary Hours uit met daarop onder meer de track God's Plan. Die staat 11 weken op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijst en met zijn opvolger, Nice For What, weet hij zichzelf te vervangen aan kop van de Billboard-lijst. Drake is de eerste artiest ooit die dat weet te doen met tracks die nieuw binnen weten te komen op nummer 1.

Eind juni 2018 verschijnt het vijfde studioalbum van Drake, Scorpion. Het album weet in de eerste 24 uur alle streamingrecords te verbreken. Op Don't Matter To Me, één van de meest gestreamde nummers van het album, is ook Michael Jackson te horen. In My Feelings weet in de Verenigde Staten 116,2 miljoen streams in 7 dagen te genereren. Daarmee overtreft Drake het record van The Harlem Shake (van Baauer) dat in 2013 tot 103,1 miljoen wist te komen. In My Feelings, dat wordt vergezeld door een dansje dat wereldwijd viral gaat, wordt zijn tweede nummer 1-hit in de Top 40. In oktober verschijnt Mia, een samenwerking met Bad Bunny.

In juni 2019 brengt Drake The Best In The World Pack uit. De rapper doet dat ter ere van het kampioenschap van 'zijn' Toronto Raptors. Omertá en Money In The Grave zijn de twee tracks die hij tegelijkertijd in de wereld slingert. Ondertussen is Drake ook te horen op No Guidance, een samenwerking met Chris Brown waarna hij met Future de track Life Is Good maakt. Met Toosie Slide gaat de rapper in april weer viral op Tiktok vanwege een opnieuw pakkend dansje bij een track. In juli is hij tegelijkertijd te horen op drie tracks: Only You Freestyle (van Headie One), Greece (van DJ Khaled) en Popstar (eveneens van DJ Khaled).

In maart 2021 komt drake met de EP Scary Hours 2. Er staan een drie tracks op, waarvan What’s Next op single uitkomt. Op 3 september 2021 lanceert hij zijn volgende studioalbum genaamd Certified Lover Boy. De eerste track die hij daarvan dropt is Girls Want Girls samen met Lil Baby. Op 4 november 2022 brengt hij samen met 21 Savage het album Her Loss uit. De track Rich Flex doet het meteen heel goed bij de fans.

Songtekst

Right, my yiy just changed
You just buzzed the front gate
I thank God you came
How many more days could I wait
I made plans with you
And I won't let 'em fall through
I, I, I, I, I

I think I'd lie for you
I think I'd die for you
Jodeci: Cry For You
Do things when you want me to
Like controlla
Controlla, yeah
Like controlla
Controlla, yeah

Okay, you like it
When I get
Aggressive
Tell you to
Go slower
Go faster
Like controlla
Controlla, yeah
Like controlla
Controlla, yeah

And I’m never on a waste ting shorty
I do it how you say you want it
Them girls, they just wanna take my money
They don't want me to give you nothing
They don't want you to have nothing
They don't wanna see me find your lovin'
They don't wanna see me
Smiling back when they pree

Knowing I'd lie for you
Thinking I'd die for you
Jodeci: Cry For You
Do things when you want me to
Like controlla
Controlla, yeah
Like controlla
Controlla, yeah

Gyal a tear off mi garments
And a bawl fi come inna mi apartment, woi
Di gyal dem want di length and strength
Action, speak louder than argument well

But you can't just diss
And come tell man, sorry
You can't listen to me talk
And go tell my story, no
It don't work like that
When you love somebody
My old flex is my new flex now
And we're workin' on it, yeah

And that's why I need
All the energy that you bring to me
My last girl would tear me apart
But she'd never wanna split a ting with me
But when it comes to you, you

I think I'd lie for you
I think I'd die for you
Do things when you want me too
Like controlla
Controlla, yeah
Like controlla
Controlla, yeah

And I’m never on a waste ting shorty
I do it how you say you want it
Them girls, they just wanna take my money
They don't want me to give you nothing
They don't want you to have nothing
They don't wanna see me find your lovin'
They don't wanna see me
Smiling back when they pree

Jheeze

Music a drop
Gyal a whine up dem bumpa
Dis is di summa summa controlla
Drake from Canada
Beenie Man from Jamaica
Dah one yah a murda
Zagga

Songinformatie

ArtiestDrake
Titel Controlla
Lengte 4:05
Componist(en) Aubrey Graham; Matthew Samuels; Allen Ritter; Dwayne Chin-Quee; Stephen McGregor; Moses Davis; Donald Dennis; Gary Jackson; Patrick Roberts; Andrew Thomas
Producer(s) Boi-1da [= Matthew Jehu Samuels] /Co Producer: Allen Ritter, Dwayne "Supa Dups" Chin-Quee /Additional Production: Stephen "Di Genius" McGregor
Engineer(s) DAW Systems Engineering: Les Bateman, Lindsay Warnner
Mixage Noel "Gadget" Campbell /Assisted by Noah "40" Shebib /2nd Mix Assistant: Ryan "Scotian Potion" Daly
Platenlabel Young Money Entertainment
Catalogusnr digital download [albumtrack]
Hoogste positie UK 18
Hoogste positie US 16
Album Views

Positieverloop