Coverafbeelding Donovan - Sailing Homeward
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1974

Artiestinformatie

Geboortedatum   10-05-1946
Land   Verenigd Koninkrijk

Zijn volledige naam is: Donovan Philips Leitch. Donovan was vooral bekend in de jaren zestig van de vorige eeuw. In die tijd werd hij met zijn aan folk verwante popliedjes beschouwd als "het Britse antwoord op Bob Dylan", maar zijn liedjes waren veel optimistischer en naïever, waardoor Donovan meer aansluiting vond bij de hippiebeweging uit die tijd.

Zijn eerste single, Catch the Wind werd eind 1964 uitgebracht, In de Top 40 kwam deze single tot de 21e plaats, in Engeland was het een Top 5 hit. Zijn tweede single Colours werd eveneens een hit, gevolgd door de Buffy Sainte-Marie-cover Universal Soldier, ook nog in een Nederlandstalige versie gezongen door Boudewijn de Groot.

In 1966 tekende Donovan een contract bij Epic Records, waarvoor hij zijn doorbraak-LP opnam, Sunshine Superman. Het psychedelische album met de single Mellow Yellow. In 1968 bracht hij The Hurdy Gurdy Man uit, een album met meer psychedelische en krachtigere nummers, waaronder het titelnummer en de hit Jennifer Juniper. In 1969 kwam het album Barabajagal uit, met daarop de hit Atlantis goed voor een 1e plaats in de Top 40. De Jeff Beck Group speelde mee op het titelnummer van het album.

Begin jaren zeventig trok Donovan zich terug uit het openbare leven, om in 1972 terug te keren in de film The Pied Piper. Zijn album Essence to Essence uit 1973 werd vrij slecht ontvangen en ook zijn volgende albums deden weinig. Alleen met Salvation stomp uit 1975 wist hij nog de Top 40 te bereiken.

Pas in 1996 kwam hij weer terug met Sutras, opvallend genoeg geproduceerd door Rick Rubin. Ook dit album werd geen groot internationaal succes.


Songtekst

Sailing homeward, it's time to go home
Over the ocean of life we must roam
And when you get there, say hello for me
For I've a long, long way to go

There may be stormy days, there will be fine
There will be valleys with mountains to climb
And when you get there, say hello for me
For I've a long, long way to go

Whenever I wander weary, I'll reach for you
I know you'll be there for to see me through

And when you get there, say hello for me
For I've a long, long way to go

Songinformatie

ArtiestDonovan
 A-kant
Titel sailing homeward
Lengte 02:56
Componist(en) Donovan Phillips Leitch
Producer(s) Andrew Oldham, Donovan
 B-kant
Titel yellow star
Lengte 03:07
Componist(en) Donovan Phillips Leitch
Producer(s) Andrew Oldham, Donovan
 
Platenlabel Epic
Catalogusnr EPC 1960
Album Essence To Essence

Positieverloop