Coverafbeelding David Bowie - Sound And Vision
  • Statistieken
  •   12 weken
  •   2 piekpositie
  •   333 punten
  •   1977

Artiestinformatie

Geboortedatum   08-01-1947
Land   Verenigd Koninkrijk

Bowie begon in de zestiger jaren als saxofonist en zanger in verschillende Londense bandjes en werd wereldwijd bekend in 1969 met het nummer Space Oddity. In zijn thuisland scoorde Bowie er direct een top 5-hit mee en bij de heruitgave in 1975 zelfs een nummer 1-hit.


In 1972 maakt hij met The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars één van de meest opvallende conceptalbums ooit. Zelfs tijdens interviews verschijnt Bowie als de buitenaardse rockzanger Stardust.


In 1976 verschijnt zijn eerste commerciële film The Man Who Fell To Earth, waarmee hij zijn loopbaan als ‘buitenaardse’ rockster afsluit. Hij woont dan in de Verenigde Staten en gebruikt veel drugs. Mede daardoor brengt hij een ander geluid op Station To Station.


Tijdens zijn periode in Berlijn gaat hij samenwerken met Brian Eno en levert hij ook werk af voor andere acts, waaronder Iggy Pop. De jaren tachtig karakteriseren zich door meer commerciële successen met in ons land een vijftal nummer 1-hits: Under Pressure (met Queen), Let’s Dance, This Is Not America (met de Pat Metheny Group), Dancing In The Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Ook vormt hij in 1988 weer een band met Tin Machine.


In 2013 brengt Bowie, na een periode van tien jaar waarin zijn gezin centraal stond, weer een album uit: The Next Day. Van dat album bereikt Where Are We Now de Top 40.


Het 25e studioalbum van David Bowie, Blackstar, verschijnt op zijn 69e verjaardag, 8 januari 2016. Twee dagen later verliest hij de strijd tegen kanker als hij op 69-jarige leeftijd komt te overlijden.

In de week na zijn overlijden komt Lazarus binnen in de Top 40, waarmee Bowie zijn 30e hit scoort. Ook is hij op dat moment de zanger met de langste periode tussen zijn eerste en laatste notering in de lijst, waarmee hij een periode van ruim 46 jaar weet te bestrijken.

Songtekst

Ooh ooh
Ooh ooh
Doo doo doo doo doo doo
Doo doo doo doo doo doo doo

Don't you wonder sometimes
'Bout sound and vision

Blue, blue, electric blue
That's the color of my room where I will live
(Mmm mmm mmm mmm)
Blue, blue

Pale blinds, drawn all day
Nothing to do, nothing to say
(Mmm mmm mmm mmm)
Blue, blue

I will sit right down
Waiting for the gift of sound and vision
And I will sing and [inaudible]
Waiting for the gift of sound and vision

Drifting into my solitude, over my head

Don't you wonder sometimes
'Bout sound and vision

Songinformatie

ArtiestDavid Bowie
 A-kant
Titel Sound And Vision
Lengte 2:50
Componist(en) David Bowie
Producer(s) David Bowie, Tony Visconti
 B-kant
Titel A New Career In A New Town
Lengte 2:50
Componist(en) David Bowie
Producer(s) David Bowie
 
Platenlabel RCA
Catalogusnr PB-0905
Album Low


Positieverloop