In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (--) Ron Brandsteder
Het grootste showbizznieuws van vorige week was natuurlijk het overlijden van Ron Brandsteder. De iconische presentator overleed in de ochtend van maandag 10 februari op 74-jarige leeftijd. Hij was al langere tijd ziek, maar besloot dit niet met de media te delen. Alle talkshows en showbizzrubrieken stonden vorige week uitgebreid stil bij zijn overlijden. Daarbij werd ook het zijpaadje uit zijn carrière bericht waarin hij actief was als zanger. Opvallend genoeg is zijn bekendste liedje Engelen Bestaan Niet, waar hij altijd zijn Ron's Honeymoonquiz mee opende, nooit verder gekomen dan de Tipparade. De hit Dokter Bernhard uit 1976 wel, maar omdat Ron daarbij niet op de hoes genoemd wordt, geldt dit officieel als een solohit voor Bonnie St. Claire. Ron scoorde tussen 1981 en 1990 wel drie Top 40-hits met Lieve Bella Beer, So Long, Marianne (een duet met José) en Hand In Hand Achter Oranje (samen met De Havenzangers en Het Nederlands Elftal). Voordat Ron bekend werd als televisiepresentator, werkte hij ook mee aan de twee hits van de groep Us en formeerde hij de groep Full House, die in de zomer van 1976 een nummer 2-hit scoorde met de Neil Sedaka-cover Standing On The Inside.
2 (--) Kendrick Lamar
Vorige week zondagnacht vond in de Caesars Superdome in New Orleans de Super Bowl, het jaarlijkse hoogtepunt van het American football, plaats. Sportliefhebbers zagen de Philadelphia Eagles glorieus winnen, waarmee ze voorkwamen dat de Kansas City Chiefs voor het derde jaar op rij de titel pakten. Heel veel mensen keken echter om een andere reden: de halftimeshow. Het 14 minuten durende pauzenummer werd dit jaar verzorgd door Kendrick Lamar. Het optreden van de 37-jarige rapper - die twee weken geleden nog de grote winnaar was bij de Grammy Awards - was doorvlochten met maatschappijkritiek. Dat leverde hem zowel lof als kritiek op. Veel Amerikanen herkenden zich in het beeld dat de gevestigde orde Afro-Amerikaanse artiesten probeert te censuren, maar anderen vonden deze boodschap over raciale ongelijkheid juist veel te woke. In het publiek zaten onder meer president Trump en Taylor Swift, die haar vriend Travis Kelce van de Kansas City Chiefs kwam aanmoedigen. Zowel de halftimeshow als de gehele Super Bowl-uitzending braken het Amerikaanse kijkcijferrecord sinds de uitzending over de maanlanding in 1969.
3 (--) Linda Wagenmakers
Zaterdagavond zond SBS6 de vijfde aflevering van het vierde seizoen van The Tribute: Battle Of The Bands uit. Een van de favorieten voor de eindzege is de Bruno Mars-coverband Treasure. De afgelopen weken maakten de Eindhovense zanger Steven Smith en zijn band al veel indruk met hun vertolkingen van Grenade, Uptown Funk!, Locked Out Of Heaven en When I Was Your Man en deze week was het de beurt aan Bruno's recente nummer 1-hit Die With A Smile. Dat is natuurlijk een duet met Lady Gaga, dus moest er ook een zangeres mee op het podium. Daarvoor hoefde Steven niet lang te zoeken. Zijn moeder is namelijk een volle nicht van musicalzangeres Linda Wagenmakers. Zij scoorde in 2000 een Top 40-hit met No Goodbyes, het nummer waarmee ze dat jaar ons land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Daar eindigde ze met een 13e plaats in de middenmoot. Voor Stevens moeder was de bijdrage van haar nicht een complete verrassing. Treasure kreeg een 9 van Cesar Zuiderwijk en Angela Groothuizen en 8,5 van Spike. Opgeteld bij de 8,9 van het publiek werd Treasure met 35,4 punten de onbetwiste winnaar van de avond. Over drie weken zullen we weten of Treasure de headliners wordt tijdens The Tribute: Live In Concert in de Ziggo Dome.
4 (--) Ted De Braak
De televisiecarrière van Ron Brandsteder begon in 1978, nadat Ivo Niehe hem had ontdekt toen hij een show gaf op de Firato. Daarvoor was hij vooral bekend als radiopresentator en de vriend van Patty Brard. Eind 1978 maakte hij zijn debuut als presentator met de Showbizzquiz. Aanvankelijk was het de bedoeling dat André Van Duin dat programma zou gaan presenteren, maar die vond de show uiteindelijk niet bij hem passen. Daarom kreeg nieuwkomer Ron de eer. André zou wel vaak optreden in de Showbizzquiz. Dat zorgde voor een hechte vriendschap tussen de twee, die elkaar al kenden uit de tijd dat Ron nog plugger was, in de eerste helft van de jaren 70. Met het overlijden van Ron Brandsteder zijn bijna alle grote showmasters die in de jaren 70 debuteerden overlijden. De enige grote namen uit die tijd die nog leven, zijn Fred Oster (van AVRO's Wie-kent-kwis) en Ted De Braak (van de Ted Show). Die laatste viert in april zijn 90e verjaardag en woont al sinds de jaren 90 in Frankrijk. Sindsdien verschijnt hij nauwelijks nog in de media, waardoor regelmatig de vraag wordt opgeworpen of hij nog wel leeft - zoals afgelopen vrijdag nog in Vandaag Inside. In tegenstelling tot Ron Brandsteder scoorde Ted De Braak een Top 40-hit vóórdat hij bekend werd als televisiepresentator. In 1966 haalde zijn liedje 'n Glaasje Madera M' Dear? de 4e plaats in de Top 40.
(Foto: Rob C. Croes, Nationaal Archief / Anefo)