Coverafbeelding Barbra Streisand - Love Theme From A Star Is Born (Evergreen)

Barbra Streisand

Love Theme From A Star Is Born (Evergreen)

  • Statistieken
  •   7 weken
  •   19 piekpositie
  •   98 punten
  •   1977

Artiestinformatie

Geboortedatum   24-04-1942
Land   Verenigde Staten

Zangeres, actrice, producente, schrijfster, componiste, ontwerpster, fotografe en filmregisseuse Barbra Joan Streisand werd geboren op 24 april 1942 in Brooklyn, New York.


In 1962 komt ze met haar debuutalbum Barbra Streisand Album, waarmee ze gelijk twee Grammy’s won.


Met de single People, afkomstig uit de musical Funny Girl, kwam ze in 1965 voor het eerst in aanraking met de Nederlandse Top 40.


In de jaren 60 was ze veel te zien en te horen in diverse musicals, trad ze op in televisieshows en was ze voor het eerst ook te zien op het grote witte doek met de verfilming van de musical Funny Girl.


De single Evergreen is de titelsong van de film A Star Is Born uit 1976. Ze componeert en zingt het nummer en ontvangt daar als eerste vrouwelijke componiste een Academy Award voor.


In 1980 scoorde ze een wereldhit met de single Woman In Love. Het was in Nederland de bestverkochte single van 1980. De single is afkomstig van het album Guilty. Daar staat ook de gelijknamige single op, wat een duet is met Barry Gibb.


In 1997 scoort ze een hit met de single Tell Him wat een duet is met Céline Dion.


In 2007 maakte ze in haar, op dat moment al meer dan 40-jarige carrière, voor het eerst een Europese tour.


De hitsingle van de dj’s Duck Sauce werd in 2010 naar haar vernoemd.


In 2013 was ze voor het eerst in Nederland om een aantal optredens te geven.


Het album Partners, wat in 2014 verscheen, kwam binnen op de eerste plaats in de Billboard 200 Chart. Ze is daarmee de eerste artiest die zes decennia achtereen met minstens één album op nummer 1 heeft gestaan.


Haar staat van dienst is enorm. Zo heeft zij vele prijzen in ontvangst mogen nemen. Een Tony Award, meerdere Golden Globes, Oscars, Emmy’s en Grammy’s. Ook kreeg zij in 2015 uit handen van President Barack Obama The Presidential Medal Of Freedom uitgereikt.


Songtekst

Love, soft as an easy chair
Love, fresh as the morning air
One love that is shared by two
I have found with you

Like a rose under the April snow
I was always certain love would grow
Love ageless and evergreen
Seldom seen by two

You and I will make each night the first
Everyday a beginning
Spirits rise and their dance is unrehearsed
They warm and excite us
Cause we have the brightest love

Two lights that shine as one
Morning glory and midnight sun
Time, we've learned to sail above
Time, won't change the meaning of one love
Ageless and ever evergreen

Songinformatie

Evergreen is - zoals de volledige titel al aanduidt - afkomstig uit de film A Star Is Born. In die film spelen Barbra Streisand en Kris Kristofferson de hoofdrollen. Kris Kristofferson speelt de bekende rockzanger John Norman Howard en Barbra Streisand de onbekende zangeres Esther Hoffman. De twee worden verliefd en beginnen een relatie. Daarna gaat het met Johns carrière steeds meer bergafwaarts, terwijl Esther wereldberoemd wordt.

In de film zingt Esther het lied Evergreen tijdens een van haar eerste opnamesessies. In deze scène zingt John met haar mee. Aanvankelijk was ze gevraagd deze scène te playbacken, maar Barbra Streisand stond erop het nummer live te zingen. Ze hield sowieso al niet van playbacken en was bang dat men in de close-ups het playbacken zou opmerken. Bovendien wilde ze wat meer naturel overkomen door live te zingen. Dit laatste bereikte ze door tijdens de scène Kris Kristofferson te kussen en even naar hem te lachen.
De geluidsopname van deze scène werd niet gebruikt voor de single en de soundtrack. Daarvoor werd een wat strakkere studio-opname gebruikt. Deze studioversie is ook te horen tijdens de aftiteling van de film.

De tekst van Evergreen werd geschreven door Paul Williams en de muziek door Barbra Streisand zelf. Op één enkel B-kantje na had zij nog nooit een nummer gecomponeerd. In haar biografie Streisand: The Woman And The Legend vertelt ze dat het nummer ontstond tijdens een gitaarles. Ze nam die gitaarlessen omdat ze in A Star Is Born in een scène gitaar moest spelen en geloofwaardig wilde overkomen. Barbra Streisand benijdde de artiesten die hun eigen nummers schreven. Toen ze dit aan haar gitaarlerares vertelde, zei zij dat zij ook zelf nummers schreef. Dit maakte Streisand zo onzeker, verdrietig en boos dat ze zich terugtrok in de badkamer en daar begon te huilen. Ze had namelijk altijd materiaal gezongen dat door anderen gecomponeerd was en wilde graag zelf iets schrijven. Haar producer Jon Peters troostte haar en gaf haar het vertrouwen dat zij dat ook kon. Met dat vertrouwen speelde ze tijdens een andere gitaarles verveeld zo maar wat akkoorden. Daaruit ontstond uiteindelijk de muziek voor Evergreen.

De eerste keer dat Barbra Streisand het nummer voor publiek opvoerde, was voor 43.000 man in het Sun Devil Stadium in Phoenix. Om opnames te maken voor een groot stadionconcert van Kris Kristoffersons karakter John Norman Howard, was er op 20 maart 1976 een echt concert georganiseerd met optredens van onder meer Peter Frampton, Santana en Montrose. Tussen deze optredens door werden filmopnames gemaakt. Omdat die opnames soms nogal uitliepen, werd het publiek kalm gehouden met kleine, niet voor de film bedoelde optredens van Barbra Streisand. Nadat ze al The Way We Were en wat andere nummers uit A Star Is Born had gezongen, zette ze Evergreen in. Voor ze begon, waarschuwde ze het publiek: "Nu ik ga een lied zingen dat ik zelf heb geschreven. Als jullie het niet mooi vinden, ga ik kapot." Na afloop kreeg ze een overweldigend applaus en zei ze: "Ik ben blij dat jullie het mooi vonden, want dat was de eerste keer dat ik dat lied voor publiek heb gezongen."

Trivia

In de film krijgt Esther Hoffman (gespeeld door Barbra Streisand) een Grammy voor 'Best performing by a female artist' voor het nummer The Woman In The Moon. Een jaar later won Barbra Streisand in het echt deze prijs voor het nummer Evergreen. Bovendien won het nummer een Grammy voor 'Song of the year' en 'Best arrangement accompanying vocalist(s)'.

De film won vijf Golden Globes, waaronder die voor het beste originele lied voor Evergreen. De andere vier waren voor de hoofdrollen van zowel Barbra Streisand als Kris Kristofferson, voor beste muziek en - de belangrijkste - beste musical of comedy.
Tijdens de Academy Awards was de film minder succesvol. Ze won alleen een Oscar voor het lied Evergreen. Drie andere nominaties werden niet verzilverd.
ArtiestBarbra Streisand
 A-kant
Titel Love Theme From A Star Is Born (Evergreen)
Lengte 3:03
Componist(en) B. Streisand, P. Williams
Producer(s) Barbra Streisand, Phil Ramone
 B-kant
Titel I Believe In Love
Lengte 3:13
Componist(en) K. Loggins, A. Bergman, M. Bergman
Producer(s) Barbra Streisand, Phil Ramone
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr CBS 4855
Hoogste positie UK 3
Hoogste positie US 1
Album A Star Is Born


Positieverloop