Coverafbeelding andré rieu & the johann strauss orchestra - kroningswals (coronation waltz)

andré rieu & the johann strauss orchestra

kroningswals (coronation waltz)

  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   2013

Artiestinformatie

Geboortedatum   01-10-1949
Land   Nederland

Het muzikale bloed stroomde bij André Rieu al op jonge leeftijd door de aderen. Zijn vader was dirigent van het Maastrichts Symfonie Orkest. Al op zijn vijfde nam hij de viool ter hand waarna hij vanaf 1968 studeerde op het conservatorium in Maastricht.


In 1978 richt hij, ook vanuit zijn voorliefde voor salonmuziek, het Maastrichts Salonorkest op. In 1993 staat de live-uitvoering van Hieringe Biete drie weken in de Top 40. Ondertussen was Rieu al bezig met een ander orkest, het Johann Strauss Orkest, dat hij in 1987 had opgericht. In 1994 weet hij met The Second Waltz een hit te scoren. Met 28 weken in de Top 40 en een vierde plaats staat het nummer 25 jaar later nog steeds bij de 65 grootste hits die de Top 40 ooit heeft gekend.


Rieu weet met Geen House Maar Strauss en Strauss Party nog twee klassieke impulsen aan de Top 40 te geven. Het album Strauss & Co wordt het best verkochte album van 1995 en staat wekenlang op de eerste plaats van de albumlijsten.

De orkestleider tourt succesvol over de wereld en in 2009 scoren zijn concerten zelfs beter dan die van Beyoncé, Britney Spears en Metallica. Dat jaar is zijn tournee ook goed voor bijna 100 miljoen dollar. In Nederland geeft hij sinds 2005 een concertserie op het Maastrichtse Vrijthof.


In 2019 steekt hij het Nederlands Vrouwenelftal een hart onder de riem door met Jan Smit, John de Bever en Jack van Gelder de single Wij Zijn Nederland te maken.


Songtekst

[instrumentaal]

Songinformatie

Trivia

Deze instrumentale medley bestaat uit de liederen In Naam Van Oranje, Oranje Boven, De Zilvervloot en Wij Houden Van Oranje (Auld Lang Syne). De melodie van Oranje Boven werd eerder een hit als Campione 2000 van E-Type (#4 in 2000). Wij Houden Van Oranje werd een hit in de uitvoeringen van André Hazes en Het Nederlands Elftal (#3 in 1988) en Ali B featuring André Hazes (#2 in 2006). Deze drie singles werden uitgebracht naar aanleiding van het Europees of Wereldkampioenschap Voetbal van het desbetreffende jaar. De melodie van Auld Lang Syne, die gebruikt werd voor het refrein van Wij Houden Van Oranje, haalde ook de Nederlandse Top 40 in de hit The Millennium Prayer van Cliff Richard (#14 in 1999).
ArtiestAndré Rieu,
The Johann Strauss Orchestra
Titel Kroningswals (Coronation Waltz)
Lengte 04:23
Componist(en) Trad.; Abraham J. Schooleman; Joannes Josephus Viotta; Jan Pieter Heije
Producer(s) André Rieu
Platenlabel Universal Music
Catalogusnr digital download [albumtrack]
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album Rieu Royale - Walsen Voor De Koning - Van De Koning Van De Wals


Positieverloop