Coverafbeelding André Hazes - Leven Op 't Plein
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   33 piekpositie
  •   18 punten
  •   1995

Artiestinformatie

Geboortedatum   30-06-1951
Land   Nederland

André Hazes werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp die de toen 8-jarige hoorde zingen op de Albert Cuypmarkt. Hij besloot hem te laten optreden op televisie. Een eerste single, Droomschip, deed toen nog weinig.


Willy Alberti stond aan de wieg van de volgende ontdekking van zijn zangtalent. Inmiddels had Hazes verschillende baantjes gedaan en nu was hij barkeeper. Eenzame Kerst komt aan het einde van 1976 binnen in de Top 40 en weet een week later de top 5 te bereiken. Bij platenmaatschappij EMI gaat hij samenwerken met Tim Griek en met hem komen verschillende top 10-hits tot stand. In 1981 is ’n Beetje Verliefd zijn eerste top 3-hit. In 1997 is Vaarwel zijn 34e Top 40-hit en dat zou ook de laatste notering zijn die hij nog mocht meemaken.


Hazes bleef geliefd bij zijn fans, maar besloot ook andere dingen te gaan doen. Zo ging hij aan de slag voor de politieke partij Ronde Venen Belang. In het voorjaar van 2003 viert hij in de Amsterdam ArenA zijn 25-jarig jubileum met twee uitverkochte concerten. Vanwege relatieproblemen worden concerten in Ahoy uitgesteld tot 2004. Dan wordt duidelijk dat de zanger gehoorproblemen heeft. In juni van 2004 zet hij alles op alles om nog een concert in de ArenA te kunnen geven, maar dat concert is verre van uitverkocht.


Op 21 september 2004 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis in Woerden met koorts en benauwdheid. Twee dagen later overlijdt hij aan een hartstilstand. Op 27 september komen bijna 50.000 bezoekers naar de Amsterdam ArenA voor een afscheidsceremonie.


Postuum scoort hij drie nummer 1-hits met Zij Gelooft In Mij, Blijf Bij Mij en Bedankt Mijn Vriend. Die laatste, een duet met zijn zoon, is zijn 40e Top 40-hit. Ter nagedachtenis aan de zanger wordt sinds 2013 de concertreeks Holland Zingt Hazes georganiseerd. Sorry, het nummer dat Hazes in 1991 op zijn album Samen zette met Lisa Boray, wordt die avond gezongen met de stem van André zelf en zijn dochter Roxeanne.

Songtekst

Ik zag de lichten van het plein
Waar het ook zo leuk kan zijn
Een gitarist, een acrobaat
Ja, dat zie je hier op straat
Een boodschap van een heilsoldaat
Een junk die voor je staat
Dat is leven, dat is leven op het plein

[refrein]:
Dit is mijn plek, hier staat mijn wieg
Hier komt mijn blues vandaan
Het is te gek om hier te zitten, je mag ook staan
Zelfs als het regent en het is leeg
Je geen wijn of biertje kreeg
Ach dan nog, ach dan nog, er is toch leven op het plein

[refrein]

Een travestiet, een ijscoboer, een danseres, een houten vloer
Gewone dingen die je vindt alleen op straat
Dit is mijn plein, dit is mijn plek
Hier zijn de zorgen even weg
Dat is leven, dat is leven op het plein

[refrein 4x]

Songinformatie

ArtiestAndré Hazes
 A-kant
Titel Leven Op 't Plein
Lengte 3:43
Componist(en) J. v.d. Ven, J. Verburgt, A.G. Hazes
Producer(s) J. v.d. Ven, J. Verburgt
 B-kant
Titel Twee Bruine Ogen
Lengte 3:12
Componist(en) J. v.d. Ven, J. Verburgt, A.G. Hazes
Producer(s) J. v.d. Ven, J. Verburgt
 
Platenlabel EMI
Catalogusnr 7243 8720922 0


Positieverloop