Coverafbeelding André Hazes - Jammer!
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1989

Artiestinformatie

Geboortedatum   30-06-1951
Land   Nederland

André Hazes werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp die de toen 8-jarige hoorde zingen op de Albert Cuypmarkt. Hij besloot hem te laten optreden op televisie. Een eerste single, Droomschip, deed toen nog weinig.


Willy Alberti stond aan de wieg van de volgende ontdekking van zijn zangtalent. Inmiddels had Hazes verschillende baantjes gedaan en nu was hij barkeeper. Eenzame Kerst komt aan het einde van 1976 binnen in de Top 40 en weet een week later de top 5 te bereiken. Bij platenmaatschappij EMI gaat hij samenwerken met Tim Griek en met hem komen verschillende top 10-hits tot stand. In 1981 is ’n Beetje Verliefd zijn eerste top 3-hit. In 1997 is Vaarwel zijn 34e Top 40-hit en dat zou ook de laatste notering zijn die hij nog mocht meemaken.


Hazes bleef geliefd bij zijn fans, maar besloot ook andere dingen te gaan doen. Zo ging hij aan de slag voor de politieke partij Ronde Venen Belang. In het voorjaar van 2003 viert hij in de Amsterdam ArenA zijn 25-jarig jubileum met twee uitverkochte concerten. Vanwege relatieproblemen worden concerten in Ahoy uitgesteld tot 2004. Dan wordt duidelijk dat de zanger gehoorproblemen heeft. In juni van 2004 zet hij alles op alles om nog een concert in de ArenA te kunnen geven, maar dat concert is verre van uitverkocht.


Op 21 september 2004 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis in Woerden met koorts en benauwdheid. Twee dagen later overlijdt hij aan een hartstilstand. Op 27 september komen bijna 50.000 bezoekers naar de Amsterdam ArenA voor een afscheidsceremonie.


Postuum scoort hij drie nummer 1-hits met Zij Gelooft In Mij, Blijf Bij Mij en Bedankt Mijn Vriend. Die laatste, een duet met zijn zoon, is zijn 40e Top 40-hit. Ter nagedachtenis aan de zanger wordt sinds 2013 de concertreeks Holland Zingt Hazes georganiseerd. Sorry, het nummer dat Hazes in 1991 op zijn album Samen zette met Lisa Boray, wordt die avond gezongen met de stem van André zelf en zijn dochter Roxeanne.

Songtekst

't Is toch jammer dat je straks niet meer kan vissen
't Is toch jammer dat je straks geen beest meer ziet
't Is toch jammer, al die bomen zonder bladeren
Ja, 't is jammer, maar het is zo, anders niet

Als je ziet hoe deze wereld gaat veranderen
Zootje rotzooi, ja, wat moeten wij ermee
Op de aarde kan het ook niet blijven liggen
Dus we dumpen deze rotzooi maar in zee

'k Vraag me af: valt er misschien nog wat te redden
Dat een kind straks toch nog buiten spelen kan
En 't weer groen wordt, net zoals in vroeger dagen
't Is te hopen, maar ik merk er weinig van

'k Vraag me af: valt er misschien nog wat te redden
Dat een kind straks toch nog buiten spelen kan
En 't weer groen wordt, net zoals in vroeger dagen
't Is te hopen, maar ik merk er weinig van
't Is te hopen, maar ik merk er weinig van
Oh yeah

Songinformatie

Jammer! is een cover van het countrynummer Crying Time van Buck Owens. Het is te vinden op zijn album I've Got A Tiger By The Tail uit 1964. In 1966 werd het nummer succesvol gecoverd door Ray Charles. Hij bereikte met zijn uitvoering de 12e plaats in de Nederlandse Top 40.

André Hazes' cover Jammer! gaat over milieuverontreiniging. Een gedeelte van de opbrengst van deze single ging naar het Wereldnatuurfonds. Hazes schreef het nummer, omdat hij zich zorgen maakte over de toekomst van de wereld en de natuur waarin zijn kinderen Nathalie en Melvin opgroeien. Jammer! is een van de meest geëngageerde nummers van André Hazes.
ArtiestAndré Hazes
 A-kant
Titel Jammer!
Lengte 3:00
Componist(en) Buck Owens & André Hazes
Producer(s) John van de Ven & Jacques Verburgt
Engineer(s) Jan van Vrijaldenhoven
 B-kant
Titel Working In A Coal-Mine
Lengte 3:59
Componist(en) Allen Toussaint
Producer(s) John van de Ven & Jacques Verburgt
Engineer(s) Jan van Vrijaldenhoven
 
Platenlabel EMI
Catalogusnr 006-1274987
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album Dit Is Wat Ik Wil


Positieverloop