Coverafbeelding Wim Sonneveld - Frater Venantius
  • Statistieken
  •   15 weken
  •   10 piekpositie
  •   354 punten
  •   1965

Artiestinformatie

Geboortedatum   28-06-1917
Land   Nederland

Wim Sonneveld behoort tot de grote drie van het naoorlogse Nederlandse cabaret. Zijn vertolking van 'Het dorp uit 1969 wordt gerekend tot de klassiekers van het Nederlandse lied.

Wim start in 1943 met zijn eerste eigen cabaretgezelschap. In 1947 Hij ontmoet zijn toekomstige partner en tekstschrijver Friso Wiegersma die later Het dorp zou vertalen en nog veel meer teksten voor Wim Sonneveld maar ook voor anderen schreef.

In 1960 speelt Wim Sonneveld de hoofdrol in de Nederlandse versie van de musical My Fair Lady.
Op het Grand Gala Du Disque verschijnt Sonneveld als Frater Venantius. Nederland reageert laaiend enthousiast op de creatie. Behoudende kringen spreken schande over de inhoud van de conference maar het nummer komt in de Top 40 tot de 10e plaats en staat 15 weken in de lijst.
In januari 1964 gaat Een Avond Met Wim Sonneveld, een programma samen met Marijke Merckens, in première. Componist/pianist Harry Bannink zorgt voor de muzikale begeleiding. Het wordt een ongekend succes. Hoogtepunten uit het programma zijn o.a. Kroketten, De Man Achter Het Loket, Tearoom Tango, Margootje en Nikkelen Nelis.
Tearoom tango bereikt in 1966 de 11e plaats in de Top 40.

Zijn grootste Top 40 his is in 1968 De kat van Ome Willem die de 2e plaats in de Top 40 bereikte.

Op 8 maart overlijdt Wim Sonneveld plotseling op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.


Songtekst

FRATER VENANTIUS (kant 1):

Goeienavond, samen. ‘k Moet even de bril opdoen, dan kan ‘k beter zien, ziet u.

Mag ‘k me even aan u voorstellen? Ik ben de zingende frater uit Limburg. U zal zich allemaal afvragen hoe ’t zo gekomen is, maar het kwam zo. Ik trad eens op in de refter op een feestje van frater Victor. Ja, ik had een liedje gemaakt over soep, gemaakt van een boa constrictor. En frater Bernulfus zei: “Verdulleme, Venantius, je hebt talent, man.” En frater-superieur die zei: “Verdulleme, Venantius, je mot bij een band, man.” En zo ‘s ‘t ... en zo ‘s ’t gekomen.

Ja, ik zit hier namelijk in een kleedkamer, ziet u, met een paar leken. Ze hadden me niet zo in de gaten en toen zeiden ze ineens zeiden ze: “Hé, die halve zachte daar in de hoek die lacht niet om ons,” hè. Want ze vertelden moppen, toen zei ik: “Nou, die halve zachte in de hoek die kan zich niet permitteren om om uw moppen te lachen,” zei ik.

Afijn, ik zat toen even alleen in de kleedkamer, toen hoorde ik naast me in de kleedkamer alsmaar zeggen: “Wo sind alle Blumen doch, wo sind sie geblieven,” hè. Ik dacht: da’s vast een meisje uit onze streek, dacht ik. Ik ging erheen, ik klopte aan en toen zei d’r iemand: “What do you want?” Ik zeg: “Ik ‘want’ niks, maar u ben uw bloemen kwijt, kan ‘k effe helpen zoeken,” zei ik, hè. Toen zei ze: “Wie ben u?” Ik zeg: “Ik ben frater Venantius.” Toen zegt ze: “O, dan zijn we collega’s.” “Verdulleme,” zei ze, “dan zijn we collega’s, kom effe binnen.” Nou zeg, wat is ze mooi, ook van dichtbij, hè. O zeg, ik ben d’r helemaal warm van, hè. Ja, je bent dan wel frater, hè, maar je bent toch niet van beton, hè.

Afijn, ze zei: “Hoe heet u eigenlijk?” Ik zeg: “Ik heet frater Venantius, maar in ’t leven heet ik Sjeng.” Toen zegt ze: “Nou, dan zal ‘k maar Sjeng zeggen,” hè. “Zeg jij tegen mij maar Grootje,” zei ze. Ik zeg: “Als u zich moet verkleden dan moet u het wel zeggen, hoor, want dan zet ik even de bril af, hè.” Ze zegt: “Sjeng, mot jij je niet verkleden?” Ik zeg: “Ik ben altijd al verkleed,” zeg ik.

En zo zing ik mijn wijsjes voor iedereen die ‘t maar horen wil, hè. Daar gaan we dan.

Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Van je amen en je gloria, joechee
Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Anders zegt er het leven nog nee

Ik ben frater Venantius uit Schin op Geul, beter bekend als de zingende frater. Niet te verwarren met die andere artiest uit Ubach over Worms. Da’s de pratende pater. En dan heb je nog, schijnt het, in Schimmert: de brullende broeder. En in Herkenraad de croonende waarde moeder. En a’k me niet vergis: in Susteren de twee zuchtende zusteren. Maar ik neem aan dat u me daar niet mee verwart, verschoning dus. Maar het mos me even van het hart, hè.

Ik zing al mijn liedjes en mijn wijsjes over al het mooie en het schone in de natuur. Alleen niet over de meisjes. “Maar dat komt nog wel,” zeggen ze bij ons in de kloosterfamilie. Jaha, na ‘t concilie.

_______________________________________________


FRATER VENANTIUS (kant 2):

Zo daar zijn we weer, hè.

Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Van je amen en je gloria, joechee
Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Anders zegt er het leven nog nee

Zeg, als u, als u mee wil zingen, graag hoor. We zitten nou toch zo gezellig oecumenisch onder mekaar, nietwaar. Ja, “Mot je nog een peul,” zeggen ze bij ons in Schin op Geul.

Ziet de lelies lustig dromen
Ziet hoe het dartel bijtje doet
’t Hijgend hert der jacht ontkomen
Schittert in de zonnegloed
Laat de alleluja’s stromen
In het helwit avondrood
Zie de maan schijnt door de bomen
O, als eieren zo groot

Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Van je amen en je gloria, joechee
Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Anders zegt er het leven nog nee

Haha, u hoort het wel, hè: wijsjes die de mensen pakken. En die ze iets meegeven voor hun ongeluk en ongemakken.

Zeg, ik heb een hele aardige witz voor u, hè. Heb u die al gehoord? Die pastoor die bij de bisschop mos kommen? De pastoor beefde zo, hè, die bibberde zo, hè. Toen zei de bisschop, die zegt tegen de pastoor, die zegt tegen de pastoor: “Zeg, luister eens even, drink je soms veul?” Toen zegt de pastoor: “Nou, monseigneur, dat valt nog wel mee, ‘t meeste gaat eroverheen.”

Laat een lied uw hart doordrinken
En uw dag verliest zijn steen
Sikkels blinken, sikkels klinken
Vliegen als een schaduw heen
Niets te mokken, niets te maren
Niets te druilen van verdriet
Uren, dagen, maanden, jaren
Mist men één, twee pruimpjes niet

Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Van je amen en je gloria, joechee
Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Anders zegt er het leven nog nee

Wacht even, hoor. Even de bril afnemen. De bril beslaat altijd als ik succes heb, hè, hahahaha.

Jaja. Ik heb nog een hele harde voor u, zeg. Een pater dominicaan en een pater jezuïet zitten samen te eten, hè. Die hebben ieder op hun bord een kippetje. O, neem me niet kwalijk: een haantje. Afijn, de pater jezuïet wordt even weggeroepen voor de biecht, hè. En hij komt terug en hij ziet dat zijn haantje verdwenen is, hè. Toen zegt-ie tegen de pater dominicaan: “Ik zie dat mijn haantje is ingetreden in de orde der dominicanen.”

Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Van je amen en je gloria, joechee
Zeg maar ja tegen het leven
Ja tegen het leven
Anders zegt er het leven nog nee

Songinformatie

Trivia

credits: Premieplaat 1964 , Maand van de Grammofoonplaat (10-64) f 1,95 (Bij aankoop van f 5,- aan grammofoonplaten) Oplage 250.000 Alleen de herpersing vermeldt het labelnummer JF 327 793 Live-opname, opgenomen op 12 oktober 1963 in het Kurhaus te Scheveningen tijdens het Grand Gala du Disque 1963
ArtiestWim Sonneveld
 A-kant
Titel Frater Venantius
Lengte 8:19 (kant 1 en kant 2)
Componist(en) tekst: Wim Sonneveld; Michel van der Plas /muziek: Harry Bannink
 B-kant
Titel Frater Venantius
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr JF 327 793
Hoogste positie UK --
Hoogste positie US --


Positieverloop