Vandaag: Zoutelande begint aan lange tocht naar de top

- Vandaag

 Bløf Geike Arnaert
Vandaag: Zoutelande begint aan lange tocht naar de top

Op 25 november 2017 komen Bløf en Geike Arnaert de Top 40 binnen met Zoutelande. Ze hebben er tien weken voor nodig om naar de eeste plaats te stijgen.

Zoutelande kwam voorzichtig de lijst binnen op nummer 36. Aanvankelijk leek het duet tussen Bløf en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert slechts een bescheiden hit te worden. Het nummer had al twee keer de daling ingezet, maar begon daarna toch steeds weer te stijgen. In zijn negende week bereikte het nummer de top 10 en twee weken later steeg Zoutelande naar de eerste plaats. Het was inmiddels februari 2018. Bløf scoorde dankzij Zoutelande zijn tweede nummer 1-hit, 13½ jaar na Holiday In Spain. In totaal stond het nummer maar liefst tien weken op de eerste plaats.

De oorspronkelijke versie van Zoutelande werd alleen door Paskal Jakobsen gezongen. Deze uitvoering verscheen in mei 2017 op het Bløf-album Aan. Ter promotie van dit album werd Zoutelande opnieuw opgenomen als een duet met Geike Arnaert, die in Nederland vooral bekend was als de voormalige zangeres van Hooverphonic. Dit was in navolging van het origineel van het lied. Zouteland is namelijk een cover van het Duitse nummer Frankfurt Oder van Bosse featuring Anna Loos uit 2011, dat ook door een man en vrouw werd gezongen.

In de Top 40-geschiedenis hebben al verschillende plaatsnamen op nummer 1 gestaan. Denk maar aan Parijs, Vienna of San Francisco. Een klein dorpje op nummer 1 was nog niet eerder voorgekomen. Zoutelande is een dorp met iets meer dan 1500 inwoners in de kustgemeente Veere op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Er is slechts één kleiner dorpje dat ooit de titel werd van een Top 40-hit. Dat was het Limburgse dorpje Kronenberg, dat in 1992 bekend werd dankzij het hitje Kroenenberg van Rowwen Hèze.

Dankzij het succes van de hit Zoutelande, kreeg het dorpje in 2018 extra veel toeristen. Die kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België. Daar was Zoutelande inmiddels ook een hit geworden, waardoor Bløf zijn eerste hit bij onze zuiderburen te pakken hadden. Het succes van Zoutelande in Vlaanderen deed nauwelijks onder het succes in Nederland. In de Vlaamse Ultratop 50 stond het nummer zes weken op 1 en groeide het – net als in Nederland – uit tot een van de grootste Nederlandstalige hits aller tijden.

Op deze dag zijn onder meer Tom Dice (1989) en Corbyn Besson (Why Don’t We, 1998) jarig.

De nummer 1-hits van 25 november:
2000: Wêr Bisto- Twarres
2006: The Saints Are Coming- U2 and Green Day
2017: What About Us- P!nk