Nieuws
Op deze dag in 2006

Vandaag: rechtszaak tegen Disney ingetrokken

Vandaag: rechtszaak Disney ingetrokken
Tight Fit  André Van Duin  The Cooldown Café  Gerard Joling  The Power Station  Robert Palmer  Steps  Tina Cousins  Cleopatra  B*Witched  Billie Piper  ABBA  Kid Rock  Lady Gaga 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de schikking tussen Disney en de nabestaanden van Solomon Linda inzake The Lion Sleeps Tonight.

De hele wereld was in 1994 in de ban van The Lion King. De animatiefilm, met de leeuw Simba in de hoofdrol, heeft wereldwijd bijna een miljard dollar opgeleverd en won liefst 29 filmprijzen. De film had ook een grote impact op de Top 40. Elton John had grote hits met Can You Feel The Love Tonight en Circle Of Life. Daarnaast zorgde het lied Hakuna Matata voor een weerzien van reggaezanger Jimmy Cliff met de Lijst der Lijsten.

Het muzikale gedeelte van The Lion King heeft echter ook voor een controverse gezorgd. Stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumbaa zongen dertig seconden een passage uit het lied The Lion Sleeps Tonight, een Engelstalige versie van Mbube (Zoeloe voor 'leeuw') van Solomon Linda. Uitgever Disney betaalde de rechten van het lied aan een muziekuitgeverij, maar de dochters van de in 1962 overleden Zuid-Afrikaan zagen er nooit iets van terug.

De familie spande aanvankelijk een rechtszaak aan, maar die wordt op 16 februari 2006 ingetrokken. Op die dag is er namelijk een schikking bereikt over de auteursrechten van The Lion Sleeps Tonight. Het is niet de eerste controverse rondom een versie van het lied.  De Amerikaanse folkband The Weavers bereikte met hun variant Wimoweh een top 10-notering in eigen land. Ze dachten echter dat het een traditioneel Zoeloetalig lied was en gaven Linda dus geen credits.

The Lion Sleeps Tonight werd in 1982 een nummer 1-hit in Nederland voor Tight Fit. Deze Britse groep vermeldde de naam van Solomon Linda  'gewoon' in de credits, waardoor de auteursrechten in dit geval niet ter discussie kwamen. Op de coveruitvoeringen van André Van Duin (nummer 11 in 1985 als Een Boutje En Een Moertje En Een Schroefje En Een Nippeltje) en The Cooldown Café featuring Gerard Joling (nummer 29 in 2003) wordt de naam van Solomon Linda opvallend genoeg niet genoemd, maar zij hebben zover wij weten nooit een rechtszaak aan hun broek gehad.

Dit gebeurde er nog meer op 16 februari:
Robert Palmer geeft op 16 februari 1985 zijn eerste en enige liveoptreden met de groep The Power Station

De Brtise groep The Power Station treedt op in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live. De groep is een samenwerking tussen John Taylor en Andy Taylor van Duran Duran, Tony Thompson van Chic en zanger Robert Palmer. Het is de enige keer dat Robert Palmer live met de groep optreedt. The Power Station speelt de nummers Some Like It Hot en Get It On. In Nederland wordt alleen het eerste nummer een hit, maar de opvolger Get It On scoort ook in Engeland, de VS en Australië.

The Power Station ontstond nadat Duran Duran besloot een pauze in te lassen. John en Andy Taylor schakelden met hun nieuwe band over naar een steviger rockgeluid, terwijl Simon Le Bon, Nick Rhodes en Roger Taylor de groep Arcadia vormden en dichter bij de Duran Duran-sound bleven. Hun single Election Day bereikt in november 1985 de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Net als Arcadia was The Power Station aanvankelijk als eenmalig project bedoeld, maar door het grote succes van de single Some Like It Hot (nummer 13 in Nederland) organiseert de groep in de zomer een Amerikaanse tournee. Robert Palmer trekt zich terug, omdat hij zich wil richten op zijn solocarrière. Tijdens de optredens wordt hij vervangen door de Britse acteur en zanger Michael Des Barres, bekend om zijn rol als de huurmoordenaar Murdoc in MacGyver.

Begin 1986 komen Simon Le Bon, Nick Rhodes en John Taylor weer als Duran Duran bij elkaar. Andy en Roger Taylor verlaten de groep. De terugkeer van Duran Duran betekent het einde van zowel The Power Station als Arcadia.

Verder op deze dag:
1999: Tijdens de uitreiking van de Brit Awards in Londen zingen Steps, Tina Cousins, Cleopatra, B*Witched en Billie een ABBA-medley, bestaande uit Take A Chance On Me, Dancing Queen, Mamma Mia en Thank You For The Music.
2005: Kid Rock wordt opgepakt in Nashville nadat hij een dj zou hebben geslagen. De zanger zou bij een eerste aanhouding nog zijn weggekomen met het geven van een handtekening maar bij een tweede aanhouding moest hij mee naar het bureau.
2011: Born This Way is de 1000e nummer 1-hit in de Billboard Hot 100.

Vandaag geboren:
1935 - Sonny Bono, bij overlijden 62 jaar, Sonny & Cher
1947 - Tom Mulder, bij overlijden 72 jaar, De Binkies
1949- Lyn Paul, The New Seekers
1952 - James Ingram, bij overlijden 66 jaar,
1953- John Bradbury, bij overlijden 62 jaar, The Specials
1958- Ice-T,
1961- Andy Taylor, Duran Duran | The Power Station
1962- Tony Kiley, The Blow Monkeys
1970 - Armand Van Helden, Duck Sauce
1971 - Daniël Lohues, Skik
1977 - Sandra Van Nieuwland,
1982 - Lupe Fiasco,
1986 - Josje Huisman, K3
1990 - The Weeknd,
1994 - Ava Max,

Vandaag op nummer 1:
1974 - 1 (1) Den Uyl Is In Den Olie- Vader Abraham en Boer Koekoek m.m.v. Kinderkoor De Makkertjes (Elf Provincien), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) Rapper's Delight- Sugarhill Gang (Vogue), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Easy Lover- Philip Bailey - Duet with Phil Collins (CBS), 4 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Knockin' Boots- Candyman (Epic), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Whenever Wherever- Shakira (Epic), 2 weken op nummer 1
2008 - 1 (1) Valerie- Mark Ronson featuring Amy Winehouse (Columbia), 4 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Scream & Shout- Will.I.Am & Britney Spears (Interscope), 7 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Hij Is Van Mij- Kris Kross Amsterdam & Maan & Tabitha feat. Bizzey (Spinnin' / TopNotch), 2 weken op nummer 1

(16/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi