Vandaag: Nederlandstalig podium

- Vandaag

 Kris Kross Amsterdam Nielson Tabitha Bizzey Suzan & Freek Maan
Vandaag: Nederlandstalig podium

De complete top 3 van de Top 40 bestaat op deze dag in 2019 uit Nederlandstalige hits.

Het is en blijft een zeldzaamheid – een top 3 in de Top 40 dat uitsluitend uit Nederlandstalige hits bestaat. Het fenomeen liet zich in oktober 1994 voor het eerst zien toen Dromen Zijn Bedrog (van Marco Borsato), Voorbij (van Paul De Leeuw) en Dikke Lul (van De Dikke Lul Band) dat voor één week voor elkaar wisten te boksen. Begin maart van 1996 waren het Per Spoor (Kedeng Kedeng) van Guus Meeuwis en Vagant, 15 Miljoen Mensen (van Fluitsma En Van Tijn) en Zonder Jou (van Simone Kleinsma en Paul De Leeuw) die ook een week de top 3 wisten te vormen. Eind mei 1997 ontstond een derde week via Toen Ik Je Zag (van Hero), Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen (van Jantje Smit) en Er Zal D’r Altijd Eentje Winnen (van Hans Kraaij Jr.).

In oktober van 2004 zagen we voor het eerst een Nederlandstalige top 3 die het meer dan één week vol wist te houden. Zij Gelooft In Mij (van André Hazes), Wat Zou Je Doen (van Marco Borsato en Ali B) en Viben (van K-Liber) stonden toen twee weken lang op de plekken 1, 2 en 3.

Het zou bijna 15 jaar duren tot we opnieuw een compleet Nederlandstalig podium zouden hebben en die zou ook meteen de langste periode ooit markeren. Drie weken lang maakten drie Nederlandstalige hits de dienst uit bovenin de Top 40. Hij Is Van Mij (Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha en Bizzey), IJskoud (van Nielson) en Als Het Avond Is (van Suzan & Freek) waren toen de grootste hits.

Op deze dag zijn onder meer Made In June (1983) en Suga (BTS, 1993) jarig.

De nummer 1-hits van 9 maart:
2002:WHENEVER WHEREVER- Shakira
2013: JUST GIVE ME A REASON- P!nk featuring Nate Ruess
2019: HIJ IS VAN MIJ- Kris Kross Amsterdam & Maan & Tabitha feat. Bizzey