Vandaag: Gotye komt binnen in de Top 40

- Vandaag

 Gotye
Vandaag: Gotye komt binnen in de Top 40

Op 13 augustus 2011 maakt Gotye zijn debuut in de Top 40 door met Somebody That I Used To Know op nummer 39 binnen te komen.

Wally de Backer wordt geboren in het Belgische Brugge en verhuist al op zijn tweede met het gezin mee naar Australië waar ze eerst in Sydney wonen. Wally blijkt muzikaal te zijn en laat dat vooral blijken achter de drums en piano. Met drie schoolvrienden begint hij op de middelbare school de band Downstares waarin ook Lucas Taranto speelt met wie hij sindsdien eigenlijk altijd is blijven spelen. De eerste nummers die Wally maakt zijn vooral gebouwd rond samples. De eerste vier nummers die hij maakt staan op de ep Out Here In The Cold waarvan hij zo’n vijftig fysieke exemplaren laat maken. Op de hoes schrijft hij zelf, met pen, als projectnaam ‘Gotye’. De naam is eigenlijk de Franse vertaling van zijn originele naam, Wouter, dat dan Gautier, Gauthier of Gaultier zou worden. Fonetisch en internationaal werkt Gotye dan weer een heel stuk beter. De cd’s stuurt hij naar radiostations die hij ook nog eens nabelt om te vragen naar reacties.

Twee jaar na zijn eigen ep is Boardface in 2003 zijn debuutalbum. De opvolger, Like Drawing Blood, maakt hij in dezelfde periode maar wordt internationaal pas in 2008 uitgebracht. De grote doorbraak volgt in 2011 met de release van het album Making Mirrors. De track Somebody That I Used To Know schreef hij op de boerderij van zijn ouders in Mornington Peninsula, een plaatsje ten zuidoosten van Melbourne. “Er is een ex-vriendin die ik heb gehad. Het speelde zo’n vijf of zes jaar geleden en we gingen niet met ruzie uit elkaar. Toch werd het rommelig omdat we elkaar meer pijn deden dan daadwerkelijk nodig was. We realiseerden ons allebei dat we verder moesten”, waarna zij voor hem ‘iemand’ werd die hij had gekend. Op Somebody That I Used To Know is het nummer Seville van Luiz Bonfá gebruikt. De Braziliaanse muzikant overleed in 2001 maar werd wel toegevoegd als schrijver van de hit waardoor de erfgenamen 45% van de royalties kregen.

Gotye schrijft het succes van zijn nummer toe aan de opbouw: “Het is de langzame opbouw en het drama dat het heeft. Het verhaal in twee delen en van verschillende kanten weet de mens te raken. Het is net voldoende open geschreven om de verwarring te horen na een relatiebreuk”, zo vertelt hij aan het tijdschrift American Songwriter. Het vrouwelijke deel wordt gezongen door Kimbra, een zangeres waar Gotye bijna vijf maanden naar heeft gezocht. Somebody That I Used To Know hield het 38 weken vol in de Top 40 en daarmee verdween er, ruim 45 jaar na dato, een stokoud record uit de boeken. La Danse De Zorba, uitgevoerd door onder meer Duo Acropolis, was de meest succesvolle Top 40-hit aller tijden maar werd overtroffen door de hit van Gotye. Het nieuwe record hield iets meer dan twee jaar stand; dat was het moment waarop Pharrell Williams de overtreffende track te hebben gemaakt via Happy.

Op deze dag zijn onder meer James Morrison (1984) en Lennon Stella (1999) jarig.

De nummer 1-hits van 13 augustus:
2005: FEARLESS- Kane
2011: DANZA KUDURO- Lucenzo feat Don Omar
2016: COLD WATER- Major Lazer feat. Justin Bieber & Mo