Nieuws
Op deze dag in 2002

Vandaag: de eerste finale van Pop Idol

Vandaag: eerste finale Pop Idol
Will Young  Gareth Gates  The Beatles  Vader Abraham  Boer Koekoek  Candyman  Sweet  Chumbawamba  Shakira  Pharrell Williams  André Van Den Heuvel  BTS  Tina Turner  K3  ABBA 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de finale van Pop Idol, die wordt gewonnen door Will Young.

In 2001 zond de Britse televisiezender ITV voor het eerst het programma Pop Idol uit. Het doel was om op zoek te gaan naar het nieuwe popidool van Engeland. Op 9 februari 2002 wordt de finale uitgezonden. Het wordt een duel tussen de 17-jarige Gareth Gates uit Bradford en de 23-jarige Will Young, afkomstig uit Wokingham. Laatstgenoemde wint de talentenjacht met de dubble A-kant Anything Is Possible/Evergreen en scoort ruim een jaar later een top 3-hit in Nederland met You And I

Door het enorme succes van Pop Idol gaat het concept internationaal. In juni 2002 gaat American Idol van start in de Verenigde Staten. Winnares Kelly Clarkson weet uit te groeien tot een wereldster. In Nederland boekt ze onder meer grote successen met Since U Been Gone (nr. 4 in 2005), Because Of You (nr. 1 in 2006) en My Life Would Suck Without You (nr. 3 in 2009). Nederland kan natuurlijk niet uitblijven. Op 1 november 2002 begint Idols aan zijn eerste seizoen op RTL 4.

Vanaf 8 maart 2003 mag de 16-jarige Jamai Loman zich winnaar noemen van het eerste seizoen van Idols. Zijn single Step Right Up bereikt de eerste plaats, waarmee Gareth Gates (runner-up in het eerste seizoen van Pop Idol) met Anyone Of Us (Stupid Mistake) van de troon is gestoten. Jamai verblijft vervolgens zeven weken aan kop, om vervolgens afgelost te worden door Jim, die tweede is geworden bij Idols. Diens single Tell Her staat drie weken bovenaan. 

Hierna volgen er nog vier seizoenen van Idols. De eerste wordt in 2004 gewonnen door Boris, waarna Raffaëla zich in 2006 tot winnares kroont. Tot op heden is Nikki de laatste die Idols heeft weten te winnen. Daar is de zangeres in 2008 in geslaagd. In het voorjaar van 2016 keert Idols terug voor een vijfde seizoen. Jamai neemt dan plaats in de jury, samen met zangeres Eva Simons, DJ Ronald Molendijk en presentator Martijn Krabbé. Een van deelnemers is Davina Michelle, die twee jaar later een monsterhit scoort met Duurt Te Lang.

Dit gebeurde er nog meer op 9 februari:
The Beatles breken op 9 februari 1964 een Amerikaans kijkcijferrecord.

The Beatles treden live op in het populaire Amerikaanse televisieprogramma The Ed Sullivan Show. In de eerste helft van het programma spelen ze de nummers All My Loving, Till There Was You en She Loves You. Tijdens het nummer Till There Was You verschijnt over een close-up van John Lennon de tekst “Sorry girls, he’s married.” In de tweede helft volgen I Saw Her Standing There en I Want To Hold Your Hand.

Er kijken ruim 73 miljoen Amerikanen naar de show en het is op dat moment het best bekeken televisieprogramma aller tijden. Het is tevens de eerste keer dat The Beatles live op televisie te zien zijn in de Verenigde Staten. Het verhaal gaat dat er zo veel mensen naar het optreden van The Beatles keken, dat er een dip was in de Amerikaanse criminaliteitscijfers.

De komende week zijn de Beatles opnieuw te zien in het programma en opnieuw zitten vele miljoenen Amerikanen voor de televisie. Ook op 23 februari zijn er Beatlenummers in The Ed Sullivan Show te horen, maar deze keer zijn die niet live. De liedjes die in de derde en laatste Beatle-aflevering van The Ed Sullivan Show voorbijkomen, zijn opgenomen in de middag van 9 februari. Ten tijde van de uitzending waren John, Paul, George en Ringo net weer terug in Engeland.

Merk op dat het volume van John Lennons microfoon te zacht staat tijdens onderstaande uitvoering van I Want To Hold Your Hand.

Verder op deze dag:
1974:
ABBA wint met Waterloo de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Het is voor het eerst dat een groot publiek kennismaakt met deze toekomstige songfestivalklassieker.
1974: Boer Koekoek scoort samen met Vader Abraham een nummer 1-hit met de politieke carnavalshit Den Uyl Is In Den Olie. Hij is het eerste Tweede Kamerlid dat ooit in de Top 40 heeft gestaan en de eerste 60-plusser met een nummer 1-hit.
1991: Candyman stijgt naar nummer 1 met Knockin' Boots. Hij lost Ice Ice Baby van Vanilla Ice af op de koppositie. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een rapper van de troon is gestoten door een collega-rapper.
1997: Brian Connolly overlijdt op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Als leadzanger van de Britse band The Sweet heeft hij drie nummer 1-hits gescoord, te weten Funny Funny (1971), Poppa Joe (1972) en Block Buster (1973).
1998: Danbert Nobacon, de zanger van Chumbawamba, gooit tijdens de uitreiking van de Brit Awards een emmer water over de aanwezige Britse vice-premier. Nobacon vindt dat de politicus te cool en hip wil overkomen.
2002: Shakira scoort haar eerste nummer 1-hit met Whenever Wherever. Later in 2002 bereikt ze ook de eerste plaats met de opvolger Underneath Your Clothes. Hiermee groeit ze in haar debuutjaar uit tot de succesvolste Top 40-act van het jaar.
2016: Pharrell Williams breidt zijn imperium uit met een Nederlands bedrijf. De zanger, coach, producer en zakenman is mede-eigenaar van G-Star Raw.
2016: In zijn woonplaats Amsterdam overlijdt acteur André van den Heuvel. Samen met Leen Jongewaard zong hij in 1967 Op Een Mooie Pinksterdag de Top 40 in. Van den Heuvel werd 88 jaar.
2018: BTS treedt op tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Veel Europeanen maken hiermee voor het eerst kennis met de Zuid-Koreaanse boyband. BTS zingt het nummer DNA.
2020: Na producties op West End, Broadway en in Hamburg gaat de musical Tina of het leven van Tina Turner in première in het Beatrix Theater in Utrecht. De bijna drie uur durende musical is slechts een maand te zien, omdat daarna de coronacrisis uitbreekt.
2021: Klaasje Meijer maakt tijdens een persconferentie bekend dat ze K3 gaat verlaten. Eind dat jaar wordt - na een nieuw seizoen van K2 Zoekt K3 - haar plaats ingenomen door de 19-jarige Julia Boschman uit Bergen Op Zoom.

Vandaag geboren:
1925 - Billy Williamson, bij overlijden 71 jaar, Bill Haley and His Comets
1940 - Brian Bennett, The Shadows
1942 - Carole King,
1942 - Dick Rienstra, bij overlijden 80 jaar, De Jantjes
1942 - Marc Mathis,
The Newbeats
1945 - Gérard Lenorman,
1951 - Dennis Thomas,
bij overlijden 70 jaar, Kool & The Gang
1953 - Nate Morgan, bij overlijden 60 jaar, Rufus
1960 - Holly Johnson, Frankie Goes To Hollywood
1962 - Dirk Schoufs, bij overlijden 29 jaar, Vaya Con Dios
1963 - Dave Rotheray, The Beautiful South
1985 - Jon Karthaus, Zoop
1989 - Gia Farrell,
2001 - Vincent Visser,

Vandaag op nummer 1:
1974 - 1 (2) Den Uyl Is In Den Olie- Vader Abraham en Boer Koekoek m.m.v. Kinderkoor De Makkertjes (Elf Provincien), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (1) Rapper's Delight- Sugarhill Gang (Vogue), 2 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Easy Lover- Philip Bailey - duet with Phil Collins (CBS), 3 weken op nummer 1
1991 - 1 (2) Knockin' Boots- Candyman (Epic), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (--) Whenever Wherever- Shakira (Epic), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) Valerie- Mark Ronson featuring Amy Winehouse (Columbia), 3 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Scream & Shout- Will.I.Am & Britney Spears (Interscope), 6 weken op nummer 1
2019 - 1 (2) Hij Is Van Mij- Kris Kross Amsterdam & Maan & Tabitha feat. Bizzey (Spinnin' / TopNotch), 1 week op nummer 1

(09/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season