Nieuws
Op deze dag in 1970

Vandaag: de eerste Eurovisiezege voor Ierland

Vandaag: de eerste Eurovisiezege voor Ierland
Dana  Mary Hopkin  Julio Iglesias  David Alexandre Winter  Phil Collins  Mel & Kim  Ed Sheeran  The Beatles  2 Unlimited  Lil Kleine 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Ierland wint voor de eerste keer het Eurovisiesongfestival.

Op 21 maart 1970 wint de Ierse zangeres Dana het Eurovisiesongfestival in met het liedje All Kinds Of Everything. Aan het festival doen slechts twaalf landen mee, omdat een paar landen afgehaakt waren. Zij waren ontevreden over de gang van zaken van verleden jaar, waar er vier inzendingen tot winnaar werden uitgeroepen.

Het festival vindt dit jaar plaats in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Alle vier de winnaars van 1969 hadden interesse getoond voor de organisatie en na loting werd bepaald dat Nederland de eer kreeg. Het is de tweede keer dat het Eurovisiesongfestival plaatsvindt op Nederlandse bodem. De eerste keer was in 1958. Toen vond het festival plaats in de AVRO-studio in Hilversum. Nu staat het Eurovisiepodium in de RAI.

Op de tweede plaats eindigt Knock Knock Who’s There van Mary Hopkin. Deze nummer één en twee van het festival staan vijf weken later op respectievelijk de tweede en derde plaats in de Top 40. Alleen El Condor Pasa (If I Could) van Simon & Garfunkel verkoopt die week nog beter.

De Nederlandse inzending, Waterman van The Hearts Of Soul, wordt zevende en haalt de hitlijst niet. Ook de Spaanse deelnemer Julio Iglesias komt met zijn inzending Gwendolyne niet in de Top 40, maar dit maakt hij twee jaar later ruimschoots goed. Dan breekt hij in Europa door met zijn single Un Canto A Galicia. In de jaren 80 wordt hij met zijn Engelstalige repertoire ook bekend in Amerika en groeit hij uit tot de bestverkopende Spaanse artiest.

Dat wereldsucces komt er niet voor David Alexandre Winter, die namens Luxemburg met Je Suis Tombé De Ciel 0 punten haalt. Hij werd in Nederland geboren als Leon Kleerekoper en was in de jaren 60 werkzaam als diskjockey, onder meer bij Radio Veronica. Hiervoor gebruikte hij het pseudoniem John Van Doorn (niet te verwarren met de echte naam van dichter Johnny The Selfkicker). In 1969 verhuisde hij naar Frankrijk en scoorde daar onder de naam David Alexandre Winter de nummer 1-hit Oh Lady Mary. In november van dat jaar bereikte een Nederlandstalige uitvoering van dat nummer de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Ierland wint na 1970 nog zes keer het Eurovisiesongfestival: in 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 en 1996. Met de overwinning van Paul Harrington en Charlie McGettigan in 1994 werd Ierland het eerste land dat zes keer het songfestival heeft gewonnen. Twee jaar later scherpte het eiland van smaragd dat record nog aan met een zevende overwinning. Pas in 2023 werd Zweden het tweede land met zeven Eurovisieoverwinningen op zijn naam.

Dit gebeurde er nog meer op 21 maart:
Het allereerste rock-'n-rollconcert eindigt op 21 maart 1952 in een vechtpartij.

In Cleveland in Ohio wordt het Moondog Coronation Ball georganiseerd. Het concert is genoemd naar diskjockey en mede-organisator Alan Freed die The Moondog als pseudoniem gebruikt. Hij is tevens de dj die de term rock-‘n-roll bekend maakte. Het Moondog Coronation Ball wordt beschouwd als het eerste rock-‘n-rollconcert ter wereld. Tussen 10 uur ’s avonds en twee uur ’s nachts zouden er optredens zijn van Paul Williams & the Hucklebuckers, Tiny Grimes & the Rockin’ Highlanders, The Dominoes, Danny Cobb en Varetta Dillard, allemaal Afro-Amerikaanse artiesten. Na één nummer van Paul Williams moet het concert echter al worden stopgezet.

De organisatie heeft veel te veel kaartjes verkocht: ongeveer 20.000. De Cleveland Arena heeft echter maar zo’n 10.000 staanplaatsen. Tijdens het eerste nummer wordt de deur opengebroken en dringen de fans die buiten nog stonden te wachten naar binnen. In het publiek breken vechtpartijen uit en de brandweer heeft er zijn handen vol aan om een einde te maken aan de oproer. De kranten doen verslag van het voorval en waarschuwen meteen voor de gevaren van de rock-‘n-rollmuziek.

Verder op deze dag:
1981: Genesis-drummer en -zanger Phil Collins scoort zijn eerste nummer 1-hit met In The Air Tonight. Het is de eerste van vier nummer 1-hits van Collins uit de jaren 80 en waarschijnlijk de bekendste van de vier. In 1992 bereikt hij met zijn band de koppositie met I Can't Dance.
1987: Nadat Showing Out (Get Fresh At The Weekend) van Mel & Kim eerder dat jaar op de eerste plaats stonden, is het succes van opvolger Respectable zeer respectabel te noemen. Het is de tweede en laatste nummer 1-hit voor het popduo uit de stal van Stock Aitken Waterman.
1992: 2 Unlimited bereikt de nummer 1-positie met Twilight Zone. In de periode 1991-1995 boekt de Nederlands/Belgische dance-act ongelimiteerde successen, met onder meer dertien top 10-hits op rij. Drie daarvan bereiken de eerste plaats: Twlight Zone, No Limit en The Real Thing.
2015: Ed Sheeran evenaart The Beatles door 71 weken onafgebroken in de Top 40 te staan. De Britse zanger kwam toen met I See Fire binnen in de lijst en staat nu met Thinking Out Loud genoteerd. Recordhouder blijft Bruno Mars die totaal 119 weken onafgebroken in de Top 40 stond.
2016: Lil’ Kleine is de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Edison Pop Awards. Via zijn bijdrage aan New Wave won hij zowel een Edison voor beste album als ook in de categorie hiphop. Daarnaast werd de rapper onderscheiden als beste nieuwkomer.

Vandaag geboren:
1936 - Casey Jones, bij overlijden 86 jaar,
1940- Chip Taylor,
1941 - Keith Potger, The Seekers
1945- Leo Bennink, The Motions
1945- Rose Stone, Sly & The Family Stone
1946- Ray Dorset, Mungo Jerry
1949 - Eddie Money, bij overlijden 70 jaar,
1950- Roger Hodgson, Supertramp
1951- Conrad Lozano, Los Lobos
1951- Russell Thompkins Jr., The Stylistics
1957 - Mauro Malavasi, Change
1959 - Sarah Jane Morris,
1961- Hubert Kah,
1967- Owen Schumacher, One Day Fly
1967- Maxim, The Prodigy
1967- Jonas Berggren, Ace Of Base
1967- Sean Dickson, The Soup Dragons
1978 - Young Noble, Outlawz
1980- Deryck Whibley, Sum 41
1987 - Blackbird,
1991 - Norma Jean Martine,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (5) Let It Be- The Beatles (Apple), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (4) In The Air Tonight- Phil Collins (Atlantic), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (5) Respectable- Mel & Kim (RCA), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (2) Twilight Zone- 2 Unlimited (Byte), 1 week op nummer 1
1998 - 1 (1) My Heart Will Go On (Love Theme From 'Titanic')- Celine Dion (Columbia), 5 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Miracle- Ilse DeLange (Universal), 2 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Cheerleader - Felix Jaehn Remix- Omi (Ultra), 9 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Blinding Lights- The Weeknd (Republic), 7 weken op nummer 1

(21/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight