Vandaag: Brits-Nederlands XYP op 1

- Vandaag

 XYP
Vandaag: Brits-Nederlands XYP op 1

Een bijzondere samenwerking tussen drie Britten en drie Nederlanders bereikt vandaag in 2007 de eerste plaats van de Top 40.

“Drie meiden, drie jongens en de popsongs van het moment”, zo werd XYP in 2006 gelanceerd. Gary Barlow, die zelf als lid van Take That wel over enige ervaring met jonge groepen beschikte, was een van de initiatiefnemers. Voor XYP werden zes leden geselecteerd die in het Verenigd Koninkrijk en Nederland werden gevonden. Zo vond Bart Voncken er, na het uiteenvallen van K-otic, een plek en was ook Christon Kloosterboer onder de pannen na deelname aan het derde seizoen van Idols. De Nederlandse zangeres Iris van Kempen had eerder meegezongen in het koor van Kinderen voor Kinderen. Het Nederlandse drietal kreeg steun van Craig Cavanagh, Emma Winterbourne en Tesni Jones.

De groepsnaam is tamelijk wetenschappelijk onderbouwd door de letters van het vrouwelijk chromosoom (X) en het mannelijk chromosoom (Y) te combineren met de P van project. De groep leeft in de beginperiode samen in Amsterdam om eigen nummers te schrijven en te componeren. Dat ze daarbij niet aan hun lot werden overgelaten blijkt uit het zware geschut dat zich bezig moest houden met het werk dat werd geleverd. Zo werkten schrijvers, die ook voor James Blunt, Cher en Christina Aguilera schreven, mee aan het album Confessions dat werd opgenomen in de studio’s van Peter Gabriel bij Bath, de Real World Studios. Op die plek lieten gerenommeerde namen als Bonnie Rait, Crowded House, Ultravox en later ook Sia, Mumford And Sons en Beyoncé ook hun muziek vereeuwigen. Body To Body stond weliswaar slechts een week bovenaan de Top 40 maar wist het vervolgens wel vier maanden vol te houden in de lijst. Een slordig jaar na de start viel voor XYP het doek.

De nummer 1-hits van 12 januari:
2001: CAN’T FIGHT THE MOONLIGHT- Leann Rimes
2007: BODY TO BODY- XYP
2018: PERFECT- Ed Sheeran