Artiestafbeelding Zucchero Sugar Fornaciari

Zucchero Sugar Fornaciari

Land Italië

Geboortedatum 25-09-1955 (67 jaar)

Officiële websitehttps://www.zucchero.it/eng/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  38 weken in Top 40
  •  710 punten
  •  #1023 aller tijden
  •  5 Top 40-hits

Biografie

Adelmo Fornaciari is een Italiaanse zanger, tekstschrijver, componist en producer die bij het grote publiek beter bekend is onder zijn artiestennaam Zucchero. Zucchero is de bijnaam die hij van een lerares kreeg en betekent suiker.

In 1985 brak hij in Italië door na zijn deelname aan het Festival van Sanremo. Zijn debuutalbum Zucchero & The Randy Jackson Band verscheen in 1985.

Zijn grote doorbraak in Europa kwam in 1991, door een heropname van zijn vroegere hit Senza Una Donna die hij samen met Paul Young opnam.

Zucchero werkt heel veel samen met andere artiesten, zoals Eric Clapton, Luciano Pavarotti en Sting. Daarom was het niet verrassend toen hij in 2004 een album uitbracht vol met duetten genaamd, Zu & Co. Een jaar later brengt hij een Nederlandse versie van dit album uit, hiervoor neemt hij speciaal een nummer op met Ilse DeLange.

Zucchero treedt veel op bij benefietconcerten zoals bij die van Pavarotti & Friends en War Child. Daarnaast is hij ook een van de ambassadeurs van 46664, de benefietorganisatie van Nelson Mandela.

In 2006 werd Zucchero door de toenmalige Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi benoemd tot commendatore vanwege zijn internationale promotie van de Italiaanse muziek.

Social media


Twitter