Artiestafbeelding Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 07-10-1955 (66 jaar)

Officiële websitehttps://www.yo-yoma.com

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Deze Chinees-Amerikaanse componist en virtuoos cellist groeide op in een gezin dat bol stond van de muziek. Zijn moeder was zangeres en zijn vader was dirigent en componist. Al op jonge leeftijd leerde hij viool en altviool spelen voordat hij de cello oppakte. Op zijn zevende verhuisde het gezin van Parijs naar New York.

Hij was een muzikaal wonderkind en daarom verscheen hij op zijn achtste op de Amerikaanse televisie als solist. Bij deze uitvoering was Leonard Bernstein de dirigent van het begeleidende orkest. President Kennedy was ook aanwezig bij de uitvoering.

Ma trad op met de belangrijkste orkesten in de wereld. Hij wordt ook wel de muzikale alleseter genoemd, waarmee wordt gerefereerd aan de veelzijdigheid van zijn repertoire. Zo waagt Yo-Yo Ma zich op meer gebieden dan de meeste klassieke cellisten. Hij maakte opnames van barok-werken, gespeeld op authentieke instrumenten, maar ook van bijvoorbeeld traditionele Chinese melodieën, Argentijnse tango's van Ástor Piazzolla en filmmuziek.

Ma heeft in zijn loopbaan al meerdere Grammy Awards gewonnen.

In 2021 is hij te horen op de cover Nothing Else Matters. Het nummer heeft hij samen met Miley Cyrus, Watt, Elton John, Robert Trujillo en Chad Smith opgenomen en staat op de bijzondere versie van het hit album The Black Album van Metallica. Dit album beslaat allemaal covers waaraan maar liefst 53 artiesten hebben meegewerkt.Top 40-hits


Geen
Social media


Twitter

Facebook