Artiestafbeelding Ya Kid K

Ya Kid K

Land België

Geboortedatum 26-01-1973 (50 jaar)

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  4 weken in Top 40
  •  34 punten
  •  #5193 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Manuela Barbara Kamosi Moaso Djogi is bij het grote publiek beter bekend onder de naam Ya Kid K. Als jong meisje verhuisde zij samen met haar familie van Zaïre naar België. Ze is de oudere zus van Karoline Kamosi, alias Leki.


Ze verhuisde later tijdelijk naar de Verenigde Staten, waar ze in aanraking kwam met hiphop en acid house. Terug in België richtte ze het hiphop-label Fresh Beat Productions op.

Eind jaren 80 werd ze door Jo Bogaert gevraagd om mee te werken aan het muziekproject Hi Tek 3 en samen namen ze de single Spin That Wheel (Turtles Get Real) op. De single werd gebruikt voor de soundtrack van de film Teenage Mutant Ninja Turtles uit 1990. Hi Tek 3 maakte verder geen singles meer, maar de samenwerking tussen beiden ging verder in een nieuw project dat de naam Technotronic meekreeg.

Technotronic werd een groot succes. Met hun debuutsingle Pump Up The Jam uit 1989 hadden ze veel succes. Het nummer werd in bijna de hele wereld een nummer 1-hit. In België groeide de single uit tot de op één na meest succesvolle Belgische single aller tijden. Hoewel Ya Kid K het lied had ingezongen werd het op podia uitgevoerd door Felly Killingi. Een andere succesvolle single van dit album was Move This. Het groeide uit tot een hit en werd een groot succes in de Verenigde Staten. Het nummer werd gebruikt in een reclame van Revlon. In datzelfde jaar brachten zij hun gelijknamige album uit met nog drie andere singles, Get Up, This Beat Is Technotronic en Megamix. In 1990 verschenen hun tweede album genaamd Trip On This.
Vlak na het uitbrengen van de single Rockin' Over the Beat trouwde ze met MC Eric die meewerkte aan het nummer This Beat is Technotronic. Ze verliet de groep en kreeg een kind. Onder haar eigen naam bracht ze in 1992 het album One World Nation (The Kids Shall Overcome) uit.

In 1995 werd een nieuw Technotronic-album uitgebracht genaamd Recall. In het nummer Are You Ready van datzelfde album zong ze samen met Daisy Dee, die eerder een cover had uitgebracht van This Beat is Technotronic met MC B.
Ze bracht een jaar later de single Rock My World uit en weer een jaar later werkte ze mee aan 2 Skinnee J's versie van Pump Up the Jam dat werd uitgebracht onder de titel BBQ. Deze versie werd voorzien van een nieuwe tekst, met als refrein Pump Up The Gas Grill.

Vanaf 1995 werkt ze met verschillende artiesten samen zoals, C&C Music Factory, Skeemz en Maviic. Maar ze brengt ook solo werk uit.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie