Artiestafbeelding Wild Cherry

Wild Cherry

Land Verenigde Staten

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  12 weken in Top 40
  •  300 punten
  •  #2341 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

In 1970 werd deze funkrockband opgericht door Rob Parissi. De naam van de band is afkomstig van een doos hoestsnoepjes. In het begin brachten ze, als rockband, platen uit in eigen beheer en wisten ze zelfs een platencontract te bemachtigen bij Brown Bag Records. Door United Artists werden enkele demo's en singles uitgebracht.

Parissi verliet de band om manager van een steakhouse te worden en de band ging uit elkaar. Al snel had hij door dat zijn hart toch meer bij de muziek lag en formeerde een nieuwe formatie, bestaande uit Allen Wentz (basgitaar/zang), Bryan Bassett (gitaar/zang) en Ron Beitle (drums). Na een aantal succesvolle optredens besloot Parissi om het over een andere boeg te gooien, funkrock!

In 1976 kwam Play That Funky Music uit en dat zorgde voor de internationale doorbraak van de band. Dankzij dit nummer kreeg de groep een contract en behaalden ze de 1e plaats in de Billboard R&B en poplijsten. De single en het album werden platina en ze werden uitgeroepen tot beste popgroep van het jaar. Ook wonnen ze een American Music Award en kregen ze nominaties voor meerdere Grammy Awards. In Nederland stonden ze 12 weken in de Top 40 met als hoogste notering een 4e plek.

Dit succes konden ze helaas niet vasthouden. De volgende albums hadden maar een paar kleine hits. In 1979 besloot ieder zijn eigen individuele muzikale weg in te slaan. 

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar