Artiestafbeelding Tol Hansse

Tol Hansse

Land Nederland

Geboortedatum 03-04-1940

Sterfdatum 29-04-2002

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  25 weken in Top 40
  •  445 punten
  •  #1712 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Johannes Adrianus (Hans) van Tol werd geboren op 3 april 1940  in Laren. Hij was een zanger van Nederlandse teksten, componist, muzikant, liedjesschrijver, cabaretier en kunstschilder.

Tol Hansse (zoals zijn artiestennaam luidde) was een zoon van de beroemde tekstschrijver Jacques van Tol en de danseres Jeanne Koopman en groeide op in Amsterdam. Hij studeerde trompet en piano aan het conservatorium aldaar en maakte samen met saxofonist en componist Clous van Mechelen deel uit van de rockband The Sharks. Daarnaast begeleidde hij cabaretier Tom Manders (alias Dorus) op trompet.

Hansse verwierf grote bekendheid met zijn singles Big City en Achter de Rhododendron uit 1978, beide afkomstig van het album Moet Niet Zeuren. Het nummer Big City stond dat jaar twaalf weken genoteerd in de Top 40 met een 2e plaats als hoogste notering, en de single werd bekroond met goud. De lp Moet Niet Zeuren behaalde de eerste plaats in de albumlijst en bereikte de status platina. In hetzelfde jaar ontving hij een Zilveren Harp en een Edison. In 1993 nam Hansse een nieuwe versie op van het nummer Big City, met aangepaste tekst.  Ook dat nummer bereikte de Top 40 al kwam het niet verder dan de 38e plaats.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie


Overige nummers