Artiestafbeelding Teddy Pendergrass

Teddy Pendergrass

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 26-03-1950

Sterfdatum 13-01-2010

Officiële websitehttps://teddypendergrassofficial.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  6 weken in Top 40
  •  63 punten
  •  #4658 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Theodore DeReese "Teddy" Pendergrass werd geboren in Philadelphia en was een Amerikaanse R&B / soulzanger en componist. Hij is in Nederland bekend geworden als leadzanger van Harold Melvin & the Blue Notes tussen   Hij trad in 1970 toe als drummer tot Harold Melvin & The Blue Notes en werd kort daarna op grond van zijn backing vocals de nieuwe leadzanger. Met de Blue Notes scoorde Teddy hits als If You Don't Know Me By Now  (later gecoverd door Simply Red), The Love I Lost in 1973 (een van de eerste disconummers), Wake Up Everybody (in 2010 gecoverd dor John Legend en The Roots), Don't leave me this way (later gecoverd door Thelma Houston en The Communards) en Bad Luck, alle drie in 1975. Daarna verliet Teddy in 1976 de groep wegens onoverbrugbare meningsverschillen met oprichter Harold Melvin..
 
in 1977, het jaar waarin zijn eerste soloalbum uitkwam, was Teddy lid van de gelegenheidsformatie "Philadelphia All Stars" samen met Dee Dee Sharp, Lou Rawls, Billy Paul, The O'Jays en Archie Bell. De hit "Let's clean up the ghetto" ging gepaard met een opruimactie in de Amerikaanse ghetto's. Het nummer bereikte als ex-alarmschijf de 7e plaats in de Top 40.

Teddy trok vooral een vrouwelijk publiek en speelde daarop in door concerten te geven die uitsluitend toegankelijk waren voor vrouwen. Toen hij in 1981 naar Londen kwam moesten er extra concerten worden ingelast. Zijn populariteit leverde hem bijnamen op als zwarte Elvis (vanwege zijn Graceland-achtige villa) en zingende teddybeer (vanwege zijn ballads). Critici zagen in hem een serieuze concurrent voor Marvin Gaye en Barry White.
 
Op 18 maart 1982 raakte hij zwaargewond in een auto-ongeluk in Philadelphia, waardoor hij verlamd bleef. Hij richtte hierop de "Teddy Pendergass Alliance" op, een stichting die mensen helpt met verwondingen aan de ruggengraat.
In 1985 werd Hold Me, zijn duet met Whitney Houston uit 1984, een internationale hit; in Nederland was de single Alarmschijf en bereikte de 22e plaats.
 
Teddy Pendergrass stopte in 2007 met optreden en overleed in 2010 in Philadelphia op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. 
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar

Social media


Twitter