Artiestafbeelding Orchestral Manoeuvres In The Dark

Orchestral Manoeuvres In The Dark

Land Verenigd Koninkrijk

Officiële websitehttp://www.omd.uk.com

  • Statistieken
  •  2Alarmschijf
  •  59 weken in Top 40
  •  1.468 punten
  •  #439 aller tijden
  •  7 Top 40-hits

Biografie

In 1978 werd de band opgericht door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Beide afkomstig uit Liverpool en al jaren speelden ze samen in verschillende bandjes. Beïnvloed door de elektronische muziek brachten ze in 1978 hun eerste single uit, genaamd Electricity. De single werd een culthit. Malcolm Holmes en Dave Hughes werden aan de band toegevoegd. Het naar zichzelf vernoemde debuutalbum verscheen in 1980.


Met de single Enola Gay scoorden ze in veel Europese landen een top 10-hit. Ondertussen verving Martin Cooper Dave Hughes.

Op hun derde album genaamd Architecture And Morality uit 1981 staat de single Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc) wat een nummer 1-hit werd in Nederland. Na 1986 hielden de bandleden het voor gezien alleen McCluskey bleef over. Na twee teleurstellende verkopen van de laatste twee albums hield ook hij het voor gezien. Hij gaat op de achtergrond aan de slag en is mede verantwoordelijk voor enkele hits van Atomic Kitten.

In 2006 werd er nieuw leven geblazen in de band met de originele bezetting. Een jaar later volgde een tournee genoemd naar hun derde en meest succesvolle album Architecture And Morality.
 
In 2017 verscheen hun 13e studioalbum genaamd The Punishment Of Luxury. In 2018 vieren de leden hun 40 jarig bestaan door een aantal speciale concerten te geven.
Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
puntenSocial media