Artiestafbeelding Los Jaivas

Los Jaivas

Land Chili

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Los Jaivas is een Chileense band die progressieve rock combineert met traditionele Chileense muziek. In de jaren 70 is het een van de populairste bands van het land.

De groep werd in 1963 in Viña Del Mar opgericht als The High & Bass. In 1970 veranderde de groep van naam, omdat ze een Engelstalige naam niet zo goed bij hun imago van folkgroep vonden passen. De nieuwe naam werd Los Jaivas (uitspraak: Los Chaibas), omdat die fonetisch gezien sterk leek op het Engelse “High Bass”. Bovendien wordt Jaivas ongeveer hetzelfde uitgesproken als “Jaibas”, het Spaanse woord voor “krabben”. Daarmee is Los Jaivas net als o.a. The Beatles, The Byrds en The Monkees een expres fout gespelde dierennaam.

In 1973 moest de groep het land ontvluchten vanwege de militaire staatsgreep van Augusto Pinochet. Los Jaivas vluchtte naar Argentinië. De groep verhuisde enkele jaren daarna naar Europa, waar ze vooral succesvol in Frankrijk en in Nederland was. In 1978 nam Los Jaivas samen met de Nederlandse producer Eddy Ouwens het instrumentale nummer Bebida Magica op. In de zomer van 1979 bereikte de single de Tipparade en in 1980 opnieuw, nadat de uitvoering van de Nederlandse studiogroep Acapulco werd gebruikt als finishtune van Radio Tour de France.

In de loop der jaren nam de groep meer dan tien studioalbums op en op 15 augustus 2013 vierde Los Jaivas haar 50-jarig bestaan.

Top 40-hits


GeenOverige nummers