Artiestafbeelding Judge Dread

Judge Dread

Land Engeland

Geboortedatum 02-05-1945

Sterfdatum 13-03-1998

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Judge Dread was een der groten.  Op zijn eigen merkwaardige manier was hij de grootste – de grofste der groven. Aan de ene kant, hij was GROOT, aan de andere kant had hij een serie "Grote" hits in Engeland, beginnend bij Big Six in 1972.  Volgens Wikipedia was hij de eerste blanke die platen opnam met een reggaehit in Jamaica en de meeste verboden liedjes aller tijden.

Judge was een ondeugende jongen.  Hij was de Benny Hill van de ska, zonder de subtiele humor en de verdraaide grappen van meneer Hill. Waar Hill in het land van de dubbele bedoelingen bleef (hoewel af en toe gevaarlijk dicht op de grens ervan), was Judge voluit vulgair op een pure, verblijdende manier.  De grap was om duidelijk vulgair te zijn en onderwijl net te doen alsof het subtiel werd gebracht, zoals in het hilarische lied Up With The Cock.

Misschien vind je de man niet leuk en brengt hij je in verlegenheid; in dat geval neem je jezelf wellicht een beetje te serieus.  De humor van Judge mag misschien suf zijn, echter van tijd tot tijd zijn wij allemaal toch ook weleens 'een beetje dom'?

Dread werd geboren als Alexander Minto Hughes in 1945 en hij had een kleurrijk verleden voordat hij uiteindelijk een platencarrière kreeg.  Hij werkte als uitsmijter, bodyguard, professioneel worstelaar (met de bijnaam "De Gemaskerde Beul") en als deurwaarder.  Zijn podiumnaam nam hij over van een lied van Prince Buster en de titel Big Six verwijst naar Prince Busters hit Big 5 uit 1969.

Judge Dread was echt groot voor een tijd.  Hij had elf hits in het Verenigd Koninkrijk in de 70'er jaren – meer dan enig andere reggae-artiest, inclusief Bob Marley.

De BBC hield echter niet van hem.  Een lied als Up With The Cock opnemen, zoiets deed je gewoon niet en er dan ook nog mee wegkomen.  Dus ging hij in de ban.

Toen de 70'er jaren op hun eind liepen, gebeurde hetzelfde met de carrière van Judge.  Hij stierf op de bühne in Canterbury in 1998.

Top 40-hits


GeenOverige nummers


Audio
Jaar