Artiestafbeelding Johnny Halliday

Johnny Halliday

Land Frankrijk

Geboortedatum 15-06-1943

Sterfdatum 06-12-2017

Officiële websitehttp://www.johnnyhallyday.com/noflash.html

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Johnny Hallyday, pseudoniem van Jean-Philippe Léo Smet, werd in (Parijs geboren en was een zanger en acteur van Belgische afkomst. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud.

In Nederland bereikte Hallyday tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten met .Tes tendres années en Pour moi la vie va commencer, maar dat was voor het Top 40 tijdperk.
 
Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij muziek te maken. Hij koos voor de Engels klinkende artiestennaam Johnny Hallyday, naar aanleiding van de relatie van zijn nicht op dat moment had met een zekere Lee Halliday.

Johnny Hallyday overleed op 5 december 2017 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Drie dagen later vond in Parijs een afscheidsbijeenkomst plaats. De witte kist met het lichaam van Hallyday werd onder toezicht van 1.500 agenten en onder belangstelling van tienduizenden toeschouwers met een escorte van zo'n 600 motorrijders van de Arc de Triomphe via de Avenue des Champs-Élysées naar La Madeleine gereden. Voor de kerk werd door de Franse president Emmanuel Macron een toespraak gehouden en speelde de band van Hallyday enkele nummers. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet.

In aanwezigheid van Hallyday's nabestaanden woonden tal van politici en showbizzfiguren de plechtigheden bij. De ceremonie werd ook rechtstreeks uitgezonden op verschillende Franse tv-zenders, die voor de gelegenheid hun uitzendschema hadden aangepast. Hij werd begraven op het eiland Sint-Bartholomeus waar hij een villa had.

De enige single in het Top 40 tijdperk die de voorloper van de Tipparade in 1968 wist te bereiken was: Que je t'aime.


Top 40-hits


GeenOverige nummers