Artiesten

Jeff Beck

0x Alarmschijf
16 weken in de top 40
3 Top 40-hits
#2908 aller tijden
Jeff Beck - Hi Ho Silver Lining

Biografie

LandVerenigd Koninkrijk
Geboortedatum 24-06-1944
10-01-2023

Het prototype van een anti-ster. Misschien is dat wel de beste omschrijving voor Jeff Beck. Dikwijls op één lijn geplaatst met tijdgenoten als Jimi Hendrix, Eric Clapton en Jimmy Page, is de Britse gitaarvirtuoos er nooit in geslaagd de populariteit van genoemde collega’s te evenaren. Maar zijn baanbrekende snarenspel maakt hem tot een van de invloedrijkste rockgitaristen aller tijden.

Geboren in 1944 in Wallington, Groot Londen, start Beck begin jaren zestig zijn muzikale loopbaan als sessiegitarist, nadat hij op jeugdige leeftijd al eigenhandig gitaren in elkaar heeft geknutseld.

Voorjaar 1965 vervangt hij Clapton in The Yardbirds en speelt vervolgens mee op een aantal van hun belangrijkste hits. Daarop introduceert Beck grensverleggende gitaartechnieken als distortion en feedback, die later in de rock gemeengoed worden. Even speelt hij in The Yardbirds nog samen met Page, maar interne spanningen en gezondheidsproblemen leiden najaar 1966 tot zijn vertrek.

Manager/producer Mickie Most probeert daarna een popster van hem te maken. Met ‘Hi Ho Silver Lining’ scoort Beck in 1967 zijn grootste solohit. Zelf heeft de gitarist meer oren naar het spelen van bluesrock. Hij vormt met onder meer Rod Stewart als zanger en bassist Ronnie Wood The Jeff Beck Group. Hun eerste album Truth uit 1968 geldt als blauwdruk voor de harde rock waarmee een band als Led Zeppelin later hoogtij viert. Na een tweede album valt de groep uiteen vlak voor een reeds aangekondigd optreden op het Woodstock Festival.

Begin jaren zeventig herrijst The Jeff Beck Group in een compleet andere samenstelling, met nu meer de nadruk op genres als soul, jazz en funk. Stevie Wonder schrijft speciaal voor Beck ‘Superstition’, maar op aanraden van zijn manager neemt de soulster het nummer uiteindelijk zelf op. Wel is het te horen op het enige studioalbum van het trio dat Beck in 1972 heeft gevormd met bassist Tim Bogert en drummer Carmine Appice.

In 1975 verschijnt, nu onder eigen naam, het album Blow By Blow, alom beschouwd als een meesterwerk. Opgenomen met producer George Martin, bevat de plaat een instrumentale mix van jazz en funk die ook commercieel hoge ogen gooit.

Daarna gaat Beck met muzikanten als Jan Hammer en Narada Michael Walden verder op verkenning uit in het grensgebied tussen rock, funk en jazz.

In de jaren tachtig wordt het langzamerhand stiller rond de Britse gitarist, hoewel hij geregeld als gastmuzikant opduikt, onder meer op platen van Tina Turner, Mick Jagger en Malcolm McLaren. Zijn verminderde muzikale productiviteit is vooral te wijten aan de oorsuizingen die hij heeft overgehouden aan het bestaan als muzikant. 

In 1985 scoort Beck een singlehit met oud maatje Rod Stewart, wanneer hun versie van Curtis Mayfields ‘People Get Ready’ de Amerikaanse hitlijsten haalt.

Slechts één album onder eigen naam verschijnt er van Beck in het laatste decennium van de 20e eeuw. Nieuwe ontwikkelingen in de elektronica en dance zijn hem niet ontgaan.

Dat geldt ook voor de toenemende populariteit van ‘wereldmuziek’ in het nieuwe millennium getuige zijn versie van ‘Nadia’, een compositie van de Brits-Aziatische muzikant/producer Nitin Sawhney, waarin Beck met zijn gitaar Indiase zangpartijen nabootst.

Opvallende samenwerkingen zijn er verder nog met The White Stripes, American Idol-winnares Kelly Clarkson en klassiek violist Nigel Kennedy.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Er zijn geen resultaten voor deze artiest.

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter