Artiestafbeelding Jasperina De Jong

Jasperina De Jong

Land Nederland

Geboortedatum 07-01-1938 (83 jaar)

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  7 weken in Top 40
  •  88 punten
  •  #4193 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Jasperina (Pien) de Jong werd geboren op 7 januari 1938 in een arbeidersgezin in Amsterdam. Ze is  een Nederlands actrice, cabaretière en zangeres.
 
In 1959 deed ze auditie bij het ABC-cabaret van Wim Kan, maar die wees haar af wegens gebrek aan talent. Wim Kan zou dit later betreuren. Ze trad toe bij cabaretgroep Lurelei. Dat was een van de vele studentikoze cabaretgroepjes uit die tijd. Bij Lurelei werd ze de leading lady na vertrek van Adèle Bloemendaal. Met Eric Herfst  van het cabaretgezelschap begon een relatie die tot zijn dood in stand bleef.
 
In het voorjaar van 1967 scoorde Jasperina een hit met het nummer De wandelclub, dat oorspronkelijk geschreven werd door Toon Hermans voor diens film Moutarde van Sonaansee uit 1959. Dat is ook haar enige Top 40 hit.
Legendarisch werden liedjes als De minutenwals, Roll another one (de non) en Dobbe, dobbe, dobbe. De samenwerking met tekstschrijver Guus Vleugel verliep in de loop van de jaren 70 steeds moeilijker. 
 
In 1982 ging de musical Fien in première. Jasperina vertolkte hierin de legendarische actrice Fien de la Mar. Toen het stuk op tournee ging, werd bij Eric Herfst een hersentumor geconstateerd, waar hij in 1985 aan overleed. Daarna stortte ze zich volledig op haar werk.
 
Na een hoofdrol in de heropvoering van de Annie M.G. Schmidt-musical Heerlijk duurt het langst volgde in 2002 nog de voorstelling Marlene waarin ze in de huid kroop van Marlene Dietrich. Hierna sloot ze haar carrière af en trok ze zich na de laatste voorstelling meteen terug uit de publiciteit. Ze vond het wel genoeg geweest.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
JaarSocial media


Twitter