Artiestafbeelding Israel Kamakawiwo'ole

Israel Kamakawiwo'ole

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 20-05-1959

Sterfdatum 26-06-1997

Officiële websitehttps://izhawaii.com

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #0 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Israel Kamikawiwo'ole werd in 1959 in Honolulu geboren en groeide op op het Hawaiiaanse eiland Oahu. Vanwege zijn lange naam werd hij ook wel (Bruddah) Iz genoemd. Midden jaren 70 richtte hij samen met zijn broer Skippy en drie andere muzikanten de groep The Mākaha Sons of Niʻihau op. Als leadzanger en ukelespeler nam hij met dit gezelschap verschillende albums op. In 1990 bracht Israel zijn eerste soloalbum uit en drie jaar later verliet hij de groep.

Op zijn tweede soloalbum Facing Future uit 1993 stond de medley Somewhere Over The Rainbow / What A Wonderful World. Sinds 1998 wordt dit nummer veelvuldig gebruikt in reclames en films. In 2005 werd het liedje in Nederland bekend dankzij een reclame van zorgverzekeraar Menzis. Vijf jaar later werd het nummer in verschillende landen een grote hits. In Duitsland en Frankrijk bereikte het nummer zelfs de eerste plaats in de hitparade. In Nederland duurde het tot 2021 voordat hij een hitlijst terechtkwam. Een remix van zijn nummer, gemaakt door Robin Schulz en Alle Farben, bereikte toen de Tipparade.

Van al het overzeese succes heeft Israel Kamikawiwo'ole nooit iets mogen meemaken. De zanger leed aan morbide obesitas en woog op een gegeven moment meer dan 340 kg. Door zijn ongezonde gewicht kreeg hij last van zijn hart en zijn ademhaling en dit leidde uiteindelijk tot zijn dood. Israel overleed op 26 juni 1997 op 38-jarige leeftijd. Voor de Hawaiianen was Israel Kamikawiwo'ole een staatsheld. Hij was de eerste niet-politicus van het eiland die na zijn dood werd opgebaard in het Capitool van Hawaii.Top 40-hits


Geen
Social media


Twitter