Artiestafbeelding Harry Chapin

Harry Chapin

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 07-12-1942

Sterfdatum 16-07-1961

Officiële websitehttps://harrychapinmusic.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  5 weken in Top 40
  •  44 punten
  •  #4944 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Voor New Yorker Harry Chapin lijkt aanvankelijk een glorieuze toekomst als cineast in het verschiet te liggen. Hij regisseert in 1968 Legendary Champions, die wordt genomineerd voor een Academy Award voor beste documentaire. Drie jaar later besluit hij zich echter te concentreren op het maken van muziek.

Harry's  debuutalbum is Heads And Tales (1971) en deze is redelijk succesvol. maar met het derde album Short Stories breekt Chapin definitief door. 
 
Met de single 'Cat's In The Cradle', die hij samen met zijn vrouw schreef, bereikt de populariteit van Harry Chapin een hoogtepunt. Maar in Nederland wordt het nummer geen hit wel in de versie van Ugly Kid Joe uit 1993.
Het nummer komt van het album Verities & Balderdash, dat met open armen wordt ontvangen door zowel criticasters en muziekliefhebbers.
 
In Nederland kennen wij Harry Chapin alleen van W.O.L.D. (I am the morning DJ). Ondanks het feit dat het nummer alarmschijf is in 1974, en op vele radiostations veel Airplay krijgt, staat het nummer maar 5 weken in de Top met een 25e plaats als hoogste notering. 
 
Naast het liedjes schrijven houdt hij zich bezig met sociaal activisme. Zo helpt hij onder meer geld op te halen om de honger in de Verenigde Staten te bestrijden. Ook schrijft hij een Broadway-musical, The Night That Made America Famous. 
 
Harry Chapin wordt slechts 38 jaar. Op 16 juli 1981is hij op weg naar een concert als zijn auto wordt geraakt door een vrachtwagen. Harry Chapin zal dit ongeluk niet overleven.
 
Cats in the cradle en W.O.L.D. zijn nog niet vergeten dankzij de radio en gebruik van deze nummers in commercials.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar

Social media


Twitter

Facebook