Artiestafbeelding Hans De Booij

Hans De Booij

Land Nederland

Geboortedatum 02-06-1958 (63 jaar)

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  23 weken in Top 40
  •  542 punten
  •  #1356 aller tijden
  •  3 Top 40-hits

Biografie

Hans de Booij studeerde kleinkunst in Antwerpen en werd daarna theatertechnicus voor onder andere Boudewijn de Groot.
Boudewijn 
 
Muziekuitgever Hans Kusters stelde Hans in 1983 in staat zijn eerste album op te nemen. Dit album, genaamd Hans de Booij werd een succes. De bijbehorende single Een vrouw zoals jij, die voorafgaande het album verscheen, bereikte de 20e plaats in de Nederlandse Top 40. In de zomer van 1983 verscheen de single Annabel, dat een bewerking was van een nummer dat Boudewijn de Groot en Herman Pieter de Boer, oorspronkelijk bedoeld voor het album Van een afstand. 
Dat nummer werd zijn grootste hit tot nu toe en bereikte de 3e plaats in de Top 40.
 
Het album Vermoeden van Vrijheid bracht de hit Thuis ben met mondharmonicavirtuoos Jean Toots Thielemans als gastmuzikant. 
 
Hans voelde zich echter ongelukkig in de gekozen muzikale koers. Zijn eigen werk viel veel meer in de categorie grimmige chansons, zoals Jacques Brel en Ramses Shaffy die vertolkten. In de tweede helft van de jaren tachtig legde hij zich steeds meer toe op die stijl en verder plaatsucces bleef uit. 
Zo bracht hij de evergreen De lichtjes van de Schelde van Bobbejaan Schoepen uit 1952 weer onder de aandacht. De Booij kwam verder in het nieuws doordat hij persoonlijk failliet ging.
 
n 2008 vertrok De Booij naar Thailand, waar hij op het eiland Koh Phagang woont en ging werken aan zijn comeback, samen met musicus-producer Hans Vermeulen (Sandy Coast, Rainbow Train). In oktober 2009 verscheen zijn cd Ontsnapt aan een kokosnoot, in 2010 was er een Nederlandse tournee.  Hans heeft een vorm van autisme, die pas op latere leeftijd, in 2013, gediagnosticeerd werd. 
 
In 2019 is hij begonnen aan een rentree in de Nederlandse theaters.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter