Artiestafbeelding Donald Fagen

Donald Fagen

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 10-01-1948 (74 jaar)

Officiële websitehttps://www.steelydan.com/#!/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  3 weken in Top 40
  •  27 punten
  •  #5334 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Donald Fagen is een zanger/toetsenist. Hij is  samen met Walter Becker de oprichter van de studioformatie Steely Dan en startte  daarnaast ook een individuele solo carrière.
 
Steely Dan startte in 1970 en naast Donald en Walter werden zij ondersteund door diverse sessiemuzikanten, die over het algemeen nooit lang voor de groep bleven werken vanwege de kritische instelling, de vereiste hoogwaardige muzikale kwaliteiten van de begeleiding en ook vanwege de karige financiële vergoeding was het verloop onder de begeleidende artiesten groot. 
Het eerste album dat verscheen was Can’t buy a thrill (1972) en daarna Countdown to ecstasy (1973). Mede door de nummers Do it again, Reelin' in the years en Rikki, don't lose that numberl werden deze albums succesvol.  Daarna volgden de albums Pretzel Logic (1974), Katy Lied (1975), The royal scam (1976) Aja (1977) en Gaucho (1980). Deze waren eveneens succesvol.
Maar na 1982 kwam er onenigheid tussen Walter en Donald waarna de samenwerking (tijdelijk) stopte.
 
Donald Fagen bracht intussen zijn succesvolle soloalbum The Nightfly uit. Bekende nummers van dat album zijn onder andere I.G.Y., New frontier en The nightfly.  I.G.Y. staat voor International Geophysical Year.
Daarna bracht hij nog enkele soloalbums uit maar die waren minder succesvol en in 1992 ging hij weer verder met Walter Becker op tournee. Maar het grote succes uit de jaren zeventig kwam niet meer terug. 
De laatste optredens met Walter Becker met Steely Dan waren in april 2017. Vanwege zijn ziekte kon hij aan de laatste concerten niet meer meedoen en Walter Becker stierf in september 2017 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Donald Fagen startte hierna met een nieuwe begeleidingsband The Nightflyers.

Donald Fagen schreef o.a. de muziek voor de film Bright Lights Big City uit 1988. 
 
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar


Overige nummersSocial media


Twitter

Facebook