Artiestafbeelding Dinah Washington

Dinah Washington

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 29-08-1924

Sterfdatum 14-12-1963

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  8 weken in Top 40
  •  214 punten
  •  #2926 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Ruth Lee Jones zoals haar echte naam was verhuisde op jonge leeftijd met haar familie van Tuscaloosa naar Chicago. Hier leerde ze piano spelen en had ze op een gegeven moment haar eigen kerkkoor.
Na optredens in een nachtclub voegde ze zich bij de band van Lionel Hampton. Het is omstreeks deze tijd dat ze onder de naam Dinah Washington ging optreden. Het is onduidelijk wie haar de naam heeft gegeven. Sommige bronnen claimen dat Lionel Hampton als de bedenker van de naam, terwijl anderen de eigenaar van de nachtclub Garrick Stage Bar vernoemen.
 
In 1959 brak ze door bij het grotere poppubliek met de hit "What a Diff'rence a Day Made", waarvoor ze de Grammy Award voor beste R&B-opname won.  Een van haar bekendste hits uit die tijd was "Mad About the Boy" uit 1961. Dit nummer werd in 1992 opnieuw een hit, nadat het gebruikt werd in een commercial voor jeansmerk Levi's en kwam tot de 6e plaats in de Top 40.

Dinah Washington was in haar korte leven acht keer getrouwd, zeven keer gescheiden, en ze had verscheidene minnaars. Ze overleed in 1963 op 39-jarige leeftijd na een overdosis afslankpillen. Dinah vocht haar hele leven tegen overgewicht.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar