Artiestafbeelding David Knopfler

David Knopfler

Land Verenigd Koninkrijk

Geboortedatum 27-12-1952 (69 jaar)

Officiële websitehttps://knopfler.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #6749 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

David Knopfler is geboren in Glasgow en is een zanger, gitarist en songschrijver.. Hij is de broer van gitarist Mark Knopfler van Dire Straits. Sinds zijn elfde schrijft hij zijn eigen liedjes en speelt hij verschillende instrumenten, waaronder piano, gitaar en drums.

 
David en zijn oudere broer Mark richtten in 1977 de band Dire Straits op en hadden een jaar later al hun eerste grote hit met Sultans of Swing. David speelde mee op de eerste twee albums Dire Straits (1978) en Communiqué (1979). Binnen Dire Straits was het Mark Knopfler die de leiding nam, maar David wilde eigenlijk zelf ook muziek maken, dus verliet hij de band in de zomer van 1980 tijdens de opnamen van Making Movies, het derde Dire Straits-album.
 
n 1983 bracht Knopfler Release uit, zijn eerste soloalbum. Op dit album is hier en daar nog het typische geluid van Dire Straits te horen, alhoewel zijn stemgeluid en de brave orkestraties op de plaat duidelijk maken dat het wel degelijk gaat om een soloalbum. Knopfler speelt zelf ook mee in het nummer Madonna's Daughter.
 
In de jaren tachtig volgden nog meer soloalbums: Behind the Lines (1985), Cut the Wire (1986) en zijn vierde album Lips Against the Steel (1988). Zijn albums kregen weinig aandacht in de media en waren dan ook niet zo succesvol.
 
Buiten muziek schrijven houdt Knopfler zich ook bezig met gedichten schrijven. Zijn eerste dichtbundel Blood Stones and Rhythmic Beasts verscheen in 2005. Verder is hij ook lange tijd lid van Amnesty International.
 
Met Soul kissing stond hij in 1983 enkele weken in de Tipparade, maar tot een Top 40 notering is het tot op heden niet gekomen.
 


Top 40-hits


GeenOverige nummersSocial media


Twitter