Artiestafbeelding Commodores

Commodores

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttp://www.commodoreslive.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  68 weken in Top 40
  •  1.664 punten
  •  #342 aller tijden
  •  7 Top 40-hits

Biografie

De Commodores is een Amerikaanse soul- en funkgroep die vooral in de jaren zeventig en tachtig succesvol was. De groep scoorde haar grootste hits met Easy, Three times a lady, Sail on en Brick house en Nightshift. Wereldwijd werden meer dan 75 miljoen platen verkocht.
 
De Commodores werd in 1968 opgericht door een groep studenten uit Tuskegee, Alabama; de uiteindelijke bezetting was Lionel Richie (sax, piano, zang), Thomas McClary (sologitaar), Milan Williams (keyboards, trombone, gitaar), William King (trompet, slaggitaar, synthesizer), Ronald La Pread (bas, trompet) en Walter Orange (drums, zang). Aanvankelijk noemden ze zich The Jays, maar omdat dat te veel op The O'Jays leek, werd gekozen voor de Commodores.
 
Hoewel de Commodores in dampende funk grossierde, waren het de ballads Just to be close to you van Lionel Richie die de grootste successen opleverden. Daarna ging de band verder op de ingeslagen weg met Easy en Three times a lady; maar ook het funky Brick house, gezongen door Walter Orange, en het country-getinte Sail on bereikten de hoogste regionen van de Top 40.

Daarna wilden de Commodores nieuwe wegen inslaan. Voor de ballads van Lionel Richie bleef er weinig ruimte over, vandaar dat manager Benny Ashburn hem voorstelde om een solo-album op te nemen dat in augustus 1982 verscheen en een enorm succes werd; Benny Ashburn zou dat echter niet meer meemaken omdat hij op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed. Lionel Richie wilde bij de Commodores blijven, maar tijdens een tournee met de band besloot hij alsnog te vertrekken en solo verder te gaan.
 
Het aan de nagedachtenis van de een jaar eerder overleden Marvin Gaye en Jackie Wilson opgedragen Nightshift haalde in Nederland de eerste plaats in de Top 40. Het oorspronkelijke funkgeluid had plaatsgemaakt voor een commerciëler geluid, en in 1986 verliet de groep na bijna vijftien jaar Motown om een contract te tekenen bij Polydor. Maar het succes bleef beperkt tot 1 hit in 1986 met Goin' to the bank, dat de 7e plaats in de Top 40 wist te bereiken.
 
In 1995 werden de Commodores opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie


Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
puntenSocial media


Facebook