Artiestafbeelding Boris Gardiner

Boris Gardiner

Land Jamaica

Geboortedatum 13-01-1943 (80 jaar)

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  11 weken in Top 40
  •  285 punten
  •  #2481 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Bij het grote publiek bekend van de romantische reggaeballade I Want To Wake Up With You, spreekt de naam Boris Gardiner de doorgewinterde liefhebbers van het genre vooral aan dankzij zijn werk als bassist voor vooraanstaande Jamaicaanse producers als Clement ‘Coxsone’ Dodd en Lee ‘Scratch’ Perry.    

Geboren in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston in 1943, begint Gardiner zijn muzikale carrière begin jaren zestig in de zanggroep The Rhythm Aces. Hun voornaamste werkterrein bestaat uit hotels aan de Jamaicaanse noordkust waar Amerikaanse toeristen verblijven. Het kwartet is echter geen lang leven beschoren en Gardiner belandt daarna bij verschillende groepen waaronder de vooral in ska gespecialiseerde Afro-Jamaican Rhythms van trombonist Carlos Malcolm.

Hij bekwaamt zich op de gitaar, hanteert daarna ook de bas en leert muziek lezen en schrijven. In 1967 richt Gardiner zijn eigen trio The Broncos op en begint als bassist mee te spelen bij opnamesessies voor het Studio One-label van Clement ‘Coxsone’ Dodd. Zo is hij onder meer te horen op Dawn Penns You Don’t Love Me (No, No, No), dat in de jaren negentig in een nieuwe versie een internationaal succes wordt.    

Zelf heeft de Jamaicaan begin 1970 zijn eerste internationale hit met het instrumentale Elizabethan Reggae. Het plaatje belandt in de Britse top 15 en wordt, wanneer de labels verkeerd om geplakt zitten, even toegeschreven aan producer Byron Lee.

Met zijn band, die inmiddels The Boris Gardiner Happening is gaan heten, stort hij zich op succesnummers van Amerikaanse soulzangers als Al Green en Bill Withers en componeert daarnaast muziek voor een zwarte misdaadfilm.

Gardiner is in de jaren zeventig vooral actief als sessiebassist voor producer Lee ‘Scratch’ Perry. In die hoedanigheid is hij onder meer te horen op het standaardalbum Heart Of The Congos van The Congos.

In de jaren tachtig, wanneer reggae elektronischer van aard is geworden en bassisten zijn verdwenen naar de achtergrond, keert Gardiner als zanger terug. Zijn romantische reggaeballade I Want To Wake Up With You, een nummer van de Amerikaanse countryster Mac Davis, belandt in augustus 1986 bovenaan de Britse hitlijsten en is ook in de Lage Landen een top 10-hit.

Hoewel de opvolger You’re Everything To Me het in het Verenigd Koninkrijk nog goed doet, weet de Jamaicaan het succes niet vast te houden en verdwijnt hij uit beeld.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar