Artiestafbeelding Blue Öyster Cult

Blue Öyster Cult

Land Verenigde Staten

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #9330 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Een rockgroep met een undergroundstatus, bij het grote publiek alleen bekend van de hit ‘(Don’t Fear) The Reaper’. Maar de Blue Öyster Cult is vooral hardrock voor de denkende man. Met een voorliefde voor science fiction en occultisme. Ontstaan in de jaren zestig, met achter de schermen rockschrijvers als Sandy Pearlman en Bruce Meltzer, ontwikkelt de groep zich tot een band met cultstatus en de eerste band met een lasershow.

Blue Öyster Cult ontstaat in 1967 op de universiteit van Stony Brook op Long Island uit de band Soft White Underbelly. Grote man achter de schermen is schrijver/dichter Sandy Pearlman, die de naam verzint, optredens en een platencontract regelt met Elektra. Ook zijn collegastudent Richard Meltzer en schrijver voor Crawdaddy levert teksten.

In 1968 kan de band opnames maken voor Elektra, maar als de zanger vertrekt brengt het label de opnames niet uit.

De naam verandert in Blue Öyster Cult en de band trekt met intellectuele teksten een underground publiek.

Ook Patti Smith komt erbij en levert teksten. '(Don’t Fear) The Reaper' is hun grootste hit en wordt gebruikt in de film Halloween. Het nummer is controversieel, omdat het aan zou zetten tot zelfmoord, maar gaat volgens de band over de liefde.

Daarna is Blue Öyster Cult de eerste band die met een lasershow optreedt. In de jaren tachtig begint het te rommelen in de band en vertrekken allelei leden van het eerste uur. De band krijgt in de jaren negentig weer aandacht als Metallica een nummer van hen opneemt.

Top 40-hits


GeenOverige nummers