Artiesten

Bintangs

0x Alarmschijf
24 weken in de top 40
4 Top 40-hits
#1988 aller tijden
Bintangs - Travelling In The U.S.A.

Sociale media van deze act

Biografie

LandNederland

Bands komen en gaan, maar de Bintangs blijven ondanks vele bezettingswijzigingen (bijna) altijd bestaan. Opgericht begin jaren zestig in het kielzog van de Indorock legt de groep uit Kennemerland zich gaandeweg toe op rauwe rhythm & bluesrock in de lijn van buitenlandse voorbeelden als The Rolling Stones. Nadat halverwege de jaren zestig de platenproductie op gang is gekomen weten de Bintangs zelfs hits te scoren. Dat succes lijkt echter bijzaak voor een groep die grossiert in geboren podiumbeesten.
    
In 1961 veranderen Indorockers The Black Phantoms uit Beverwijk en Santpoort hun naam in Bintangs, Maleis voor sterren. Kern van de groep, die vooral rock-‘n-roll covers speelt, vormen de broers Frank (bas, zang) en Arti (gitaar, zang) Kraaijeveld. Vanaf 1963, wanneer de meeste Indische bandleden afgehaakt zijn, verleggen de Bintangs onder invloed van de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk de koers naar rauwe rhythm & bluesrock. Daarmee bouwt de band een geduchte livereputatie op waarmee ze het in 1966 schoppen tot voorprogramma van het Rolling Stones-concert in Den Bosch.

Via impresario Paul Acket kunnen de Bintangs wat singles uitbrengen. Die floppen stuk voor stuk totdat de groep, waarvan Gus Pleines inmiddels zanger is, onder de hoede komt van Phonogram-producer Tony Vos. Na een album met bluescovers te hebben volgespeeld, belanden de Kennemers najaar 1969 in de hitlijsten met Ridin’ On The L & N. Het eigen nummer Travelling In The U.S.A. haalt begin 1970 zelfs een top 10-notering.

Het jaar daarop vindt de zoveelste bezettingswijziging plaats wanneer Frank en Arti hun eigen band Kraaijeveld oprichten. Eerstgenoemde keert een paar jaar later terug en vormt dan met Pleines, drummer Harry Schierbeek en gitarist Jack van Schie een line-up die zo’n tien jaar min of meer ongewijzigd standhoudt.

In Wales nemen de Bintangs in 1975 het album Genuine Bull op. Hoewel onthaald als een mijlpaal in de nederpop, is de plaat geen verkoopsucces. Dat geldt ook voor de andere platen die de band met enige regelmaat uitbrengt. 

Wanneer het groepsgeluid begin jaren tachtig niet meer aansluit bij de heersende trends, houdt Pleines het voor gezien. Enige tijd daarna neemt ook de rest afscheid van het publiek met een concert in Paradiso waar bijna alle ex-Bintangs aan meewerken.

Pleines en Kraaijeveld blazen de band in 1989 nieuw leven in en vormen met onder meer oud-gedienden Jack van Schie en Jan Wijte de bezetting die, met platen en optredens, actief is tot na het veertigjarig jubileum.

Daarna vallen bandleden langzamerhand weg en lijkt de toekomst van Neêrlands oudste rockband aan een zijden draadje te hangen. Hulp dient zich aan wanneer de broers Maarten en Gerben Ibelings, vooral bekend als gitarist en drummer van de Utrechtse rhythm & bluesrockband Bad To The Bone, zich in 2004 bij de band voegen.

Met ex-roadie Dagomar Jansen als nieuwe zanger/gitarist en vaste waarde Kraaijeveld gaan de Bintangs onverdroten verder.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi