Artiestafbeelding Big Wheel

Big Wheel

Land Nederland

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  8 weken in Top 40
  •  85 punten
  •  #4301 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Slechts een kort bestaan is Big Wheel gegund. Met hun debuutsingle weet de vanuit Den Haag opererende groep het niettemin tot een voetnoot in de geschiedenis van de Nederpop te schoppen. Ex-leden komen later bovendien nog aardig terecht in de Nederlandse popscene.

Big Wheel ontstaat rond 1969 wanneer muzikanten uit Haagse bands de koppen bij elkaar steken. Onder hen ex-Q65 bassist Peter Vink en Rob van der Zwan, die als gitarist, samen met onder meer Barry Hay, in The Haigs heeft gezeten.

Drummer Ton ‘Shell’ Schellekens uit The Incrowd wil ook meedoen, maar stelt als voorwaarde dat ook Brabander Cyriel Havermans, met wie hij eerder in het trio Spatial Concept heeft gespeeld, van de band deel gaat uitmaken. Zo wordt Havermans, onder de naam Carel Hagemans, de zanger van Big Wheel.

Debuutsingle

De groep trekt de aandacht van producer Hans van Hemert van platenmaatschappij Phonogram. Nadat hij naar een repetitie is komen kijken, kan Big Wheel de studio in om de debuutsingle op te nemen.

Dat wordt ‘If I Stay Too Long’, een coverversie van een nummer van de Britse modband The Creation, die Van Hemert uiteindelijk zelf inzingt.

De single brengt het in het najaar van 1969 tot nummer 22 in de top 40. De opvolger, het eveneens door Van Hemert geproduceerde ‘What A Day’, komt eind datzelfde jaar niet verder dan een tipnotering.

Veranderingen

Veranderingen van label en producer leveren niet het gewenste resultaat op: de volgende drie singles ‘Curly Girl’ (1970), ‘Please Excuse Me’ (met tekst van Hay) en de Steve Marriott/Ronnie Lane-compositie ‘(If You Think You’re) Groovy’ (beide 1971) worden geen hits.

Vink maakt dan al weer deel uit van het heropgerichte Q65 om later op te duiken in onder meer de symfonische rockgroep Finch en docent te worden aan de Rockacademie in Tilburg. Havermans is even bassist bij Focus, met wie hij de eerste internationale successen viert en in Amerika een album onder eigen naam opneemt. 

Schellekens komt terecht in de groep Drama, speelt vervolgens bij onder meer Rainbow Train en produceert daarnaast platen van onder anderen Urban Heroes en Golden Earring. Van der Zwan werkt in 1976 mee aan een album van Polle Eduard.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar


Overige nummers


Audio
Jaar