Artiestafbeelding Barbara Nielsen

Barbara Nielsen

Land Nederland

Geboortedatum 20-09-1949 (73 jaar)

Officiële websitehttps://www.joyacentre.co.nz

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  4 weken in Top 40
  •  27 punten
  •  #5347 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Barbara Nielsen werd in 1949 geboren als Pauline Aarts in Venlo. Op 6-jarige leeftijd verhuisde ze naar Amsterdam. Daar ging ze uiteindelijk Duits en Engels studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was ze werkzaam als docente in het avondonderwijs. Ten tijde van haar muzikale doorbraak in 1975 woonde ze op een woonboot aan de Amstel.

Rond 1970 trad Pauline in het huwelijk. Haar schoonvader was de arrangeur Martin Erich. Hij bracht haar in contact met platenmaatschappij Basart. Via via kwam ze terecht bij Ariola. In 1975 verscheen daar haar titelloze debuutalbum, dat vol stond met dromerige luisterliedjes. Dat waren liedjes die mede door haarzelf vanuit het Engels naar het Nederlands vertaald waren. Zelf wilde ze deze plaat onder haar eigen naam uitbrengen, maar haar platenmaatschappij vond ‘Pauline Aarts’ niet commercieel genoeg klinken. Haar artiestennaam is samengesteld uit Paulines tweede voornaam Barbara en de Zweeds klinkende naam Nielsen. Die werd gekozen, omdat haar platenmaatschappij vond dat ze met haar blonde haren een Scandinavisch uiterlijk had. Dat zou handig zijn voor een eventuele internationale carrière.

Het liedje Landschap werd op single uitgebracht, maar werd geen hit. Dat gebeurde wel met de opvolger In Het Stamcafeetje. Dit nummer was geschreven door Martin Duiser, Piet Souer en Barbara Nielsen zelf. Het stond niet op haar debuutalbum, maar er verscheen wel een nieuwe versie van haar album waarop de liedjes Vandaag en ‘t Is Te Riskeren vervangen waren door In Het Stamcafeetje en de B-kant van die single: Vurige Vlam. In Het Stamcafeetje bereikte in de zomer van 1976 de 32e plaats in de Top 40. Barbara nam het nummer ook in het Duits op als Stammcafé.

In Het Stamcafeetje zou de enige hit blijven van Barbara. In 1977 verschenen haar tweede album Blijf Nog ‘n Beetje en de single De Grote Versierders. Voor dit album liet de zangeres zich inspireren door moderne Poolse muziek. Barbara’s nieuwe muziek kreeg goede kritieken, maar was commercieel niet erg succesvol. Na de jaren 70 is zij uit de schijnwerpers verdwenen.Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar