Artiestafbeelding Bad Company

Bad Company

Land Verenigd Koninkrijk

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #7203 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Dat een gevestigde naam een garantie is voor een lang bestaan, bewijst Bad Company. Ondanks tijdelijke stops, bezettingswijzigingen en veranderingen van koers spreekt de naam van de Britse rockband ook in de huidige eeuw nog aan. Voor velen is die echter onlosmakelijk verbonden met het viertal dat begin jaren zeventig de eerste bezetting vormt. Daarvan is inmiddels één iemand weggevallen, de rest houdt de naam echter fier overeind.

Bad Company start in 1973 en bestaat dan uit twee ex-leden van Free, zanger Paul Rodgers en drummer Simon Kirke, voormalig Mott The Hoople-gitarist Mick Ralphs en bassist Boz Burrell, eerder actief bij King Crimson.   

Supergroep

Wegens hun achtergronden krijgt de band, waarvan de naam naar een western verwijst, het etiket ‘supergroep’ opgeplakt.

Het titelloze debuutalbum, in recordtijd opgenomen, verschijnt zomer 1974. De plaat wordt voorafgegaan door de bluesrockstamper ‘Can’t Get Enough’ en is zowel een artistiek als commercieel succes.

In de Verenigde Staten, waar Bad Company de start markeert van Led Zeppelins Swan Song-label, bereikt de plaat de bovenste plek van de albumlijst.

Stadions

Straight Shooter is in 1975 opnieuw een schot in de roos en bevat met ‘Feel Like Makin’ Love’ en ‘Shooting Star’ nummers die uitgroeien tot rockklassiekers.

Terwijl Bad Company in de VS stadions vult en het album Run With The Pack daar met platina onderscheiden wordt, stagneert de artistieke ontwikkeling en ontstaan interne spanningen. 

Begin jaren tachtig, na het uiteenvallen van Led Zeppelin, houdt manager Peter Grant de muziekwereld voor gezien en besluit ook Bad Company te stoppen.     

Herstart

In 1986 starten Kirke en Ralphs de band opnieuw met ex-Ted Nugent zanger Brian Howe als vervanger voor Rodgers. In wisselende bezettingen is Bad Company, vooral in de VS, succesvol met adult oriented rock in de lijn van Foreigner.

Het album Holy Water groeit begin jaren negentig in de VS uit tot een bestseller, maar als het daarna tussen Howe en de rest van de band steeds minder klikt, treedt Robert Hart aan als zijn vervanger.

Oerbezetting

Tegen het eind van het decennium komt, naar aanleiding van het uitkomen van een compilatie, de oerbezetting weer bijeen voor opnames, gevolgd door een Amerikaanse toer.
Daarna stoppen Burrell en Ralphs, terwijl van Bad Company, met Kirke en Rodgers, in 2002 een live-album verschijnt.

Laatstgenoemde treedt vanaf 2005 op met Queen en doet bij live-concerten ook Bad Company-klassiekers. Burrell overlijdt in 2006.

Twee jaar later, als Ralphs weer optreedt en de Rodgers/Queen-combi met het album The Cosmos Rocks komt, komen de drie nog levende leden van het eerste uur bijeen voor een eenmalig concert in Hollywood, Florida. Naar eigen zeggen om het muzikale erfgoed en het recht op de naam te kunnen blijven claimen.

Top 40-hits


Geen