Artiesten

Archies

0x Alarmschijf
19 weken in de top 40
2 Top 40-hits
#1858 aller tijden
The Archies - Sugar Sugar

Biografie

LandVerenigde Staten

Tekenfilms rond popgroepen zijn eind jaren zestig, begin jaren zeventig een trend op de Amerikaanse televisie. Aanstichters van de rage zijn The Archies, een uitvloeisel van een populaire strip dat ook op grammofoonplaat een commercieel succes wordt. In 1969 groeit hun ‘Sugar, Sugar’ uit tot een wereldhit. Achter de groep verschuilen zich dan ook ervaren muzikanten, songschrijvers en producers.

The Archies ontstaan eind 1967 als CBS-televisie muziekuitgever/impresario Don Kirshner aantrekt als musical supervisor voor The Archie Show. Die tekenfilmserie is een uitvloeisel van een al in de jaren veertig gestarte strip rond tiener Archie Andrews.

Het idee is om Archie en zijn vrienden in het popbandje The Archies te laten spelen. In iedere aflevering doen ze een nieuw nummer.

Musical director

Voor die klus lijkt Kirshner geknipt, want eerder is hij in een soortgelijke rol betrokken geweest bij The Monkees. Na verschillende conflicten, met name over de creatieve zeggenschap, is er begin 1967 aan die samenwerking een einde gekomen.  

Kirshner benadert producer/songschrijver Jeff Barry, begin jaren zestig met Ellie Greenwich grotendeels verantwoordelijk voor de hits van meidengroepen als The Shangri-Las, The Crystals en The Dixie Cups, en stelt hem aan als musical director.

In de zomer van 1968 vinden in New York zangaudities plaats. Leadzanger wordt Ron Dante. Die heeft eerder met Barry gewerkt voor achtergrondkoortjes en is ook geen onbekende van Kirshner die hem nog kent als songschrijver bij zijn muziekuitgeverij Aldon Music.

Hits

De tv-serie is een instant succes en eind 1968 scoren de tekenfilmfiguren Archie, Reggie, Jughead, Betty en Veronica hun eerste Amerikaanse top 40-hit met ‘Bang-Shang-A-Lang’.

Aan de opnamesessies, die uiteindelijk resulteren in zes albums, doen tal van ingehuurde krachten mee. Een daarvan is zanger/componist Andy Kim. Samen met Barry schrijft hij  ‘Sugar, Sugar’. Aanvankelijk doet de single weinig, maar wanneer een radiostation in San Francisco het Caribisch getinte nummer zomer 1969 oppikt en de hippiescene het vervolgens adopteert, gaat de bal rollen en worden er wereldwijd miljoenen van ‘Sugar, Sugar’ verkocht.

Concurrentie

Eind 1969 wordt ook de opvolger ‘Jingle Jangle’ een flinke hit. The Archie Show krijgt uitbreiding, maar ook concurrentie. Zo komt ABC in 1971 met een cartoonserie rond The Jackson Five.

Datzelfde jaar scoren The Archies hun laatste hit. Dante probeert daarna, naast zijn werk als sessiezanger, een sololoopbaan van de grond te krijgen, maar heeft als producer van Barry Manilow meer succes. Barry vertrekt naar Hollywood voor een baan in de tv- en filmwereld en Kirshner brengt in de jaren zeventig rockconcerten op de Amerikaanse televisie en neemt de rockgroep Kansas onder zijn hoede.

Dankzij de herhalingen van de tekenfilmserie blijft de muziek van The Archies voortleven. In 2008 verschijnt, met Ron Dante als zanger, een nieuw album met kerstnummers.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Tate McRae - Greedy
Details Kenya Grace - Strangers
Details Post Malone - Chemical
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Rondé - Break My Heart
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details OneRepublic - Runaway
Details Luke Combs - Fast Car
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Tiësto - Drifting
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details P!nk - Runaway
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Troye Sivan - Rush
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Snelle - Radio
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body