Artiestafbeelding Archies

The Archies

Land Verenigde Staten

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  19 weken in Top 40
  •  409 punten
  •  #1797 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Tekenfilms rond popgroepen zijn eind jaren zestig, begin jaren zeventig een trend op de Amerikaanse televisie. Aanstichters van de rage zijn The Archies, een uitvloeisel van een populaire strip dat ook op grammofoonplaat een commercieel succes wordt. In 1969 groeit hun ‘Sugar, Sugar’ uit tot een wereldhit. Achter de groep verschuilen zich dan ook ervaren muzikanten, songschrijvers en producers.

The Archies ontstaan eind 1967 als CBS-televisie muziekuitgever/impresario Don Kirshner aantrekt als musical supervisor voor The Archie Show. Die tekenfilmserie is een uitvloeisel van een al in de jaren veertig gestarte strip rond tiener Archie Andrews.

Het idee is om Archie en zijn vrienden in het popbandje The Archies te laten spelen. In iedere aflevering doen ze een nieuw nummer.

Musical director

Voor die klus lijkt Kirshner geknipt, want eerder is hij in een soortgelijke rol betrokken geweest bij The Monkees. Na verschillende conflicten, met name over de creatieve zeggenschap, is er begin 1967 aan die samenwerking een einde gekomen.  

Kirshner benadert producer/songschrijver Jeff Barry, begin jaren zestig met Ellie Greenwich grotendeels verantwoordelijk voor de hits van meidengroepen als The Shangri-Las, The Crystals en The Dixie Cups, en stelt hem aan als musical director.

In de zomer van 1968 vinden in New York zangaudities plaats. Leadzanger wordt Ron Dante. Die heeft eerder met Barry gewerkt voor achtergrondkoortjes en is ook geen onbekende van Kirshner die hem nog kent als songschrijver bij zijn muziekuitgeverij Aldon Music.

Hits

De tv-serie is een instant succes en eind 1968 scoren de tekenfilmfiguren Archie, Reggie, Jughead, Betty en Veronica hun eerste Amerikaanse top 40-hit met ‘Bang-Shang-A-Lang’.

Aan de opnamesessies, die uiteindelijk resulteren in zes albums, doen tal van ingehuurde krachten mee. Een daarvan is zanger/componist Andy Kim. Samen met Barry schrijft hij  ‘Sugar, Sugar’. Aanvankelijk doet de single weinig, maar wanneer een radiostation in San Francisco het Caribisch getinte nummer zomer 1969 oppikt en de hippiescene het vervolgens adopteert, gaat de bal rollen en worden er wereldwijd miljoenen van ‘Sugar, Sugar’ verkocht.

Concurrentie

Eind 1969 wordt ook de opvolger ‘Jingle Jangle’ een flinke hit. The Archie Show krijgt uitbreiding, maar ook concurrentie. Zo komt ABC in 1971 met een cartoonserie rond The Jackson Five.

Datzelfde jaar scoren The Archies hun laatste hit. Dante probeert daarna, naast zijn werk als sessiezanger, een sololoopbaan van de grond te krijgen, maar heeft als producer van Barry Manilow meer succes. Barry vertrekt naar Hollywood voor een baan in de tv- en filmwereld en Kirshner brengt in de jaren zeventig rockconcerten op de Amerikaanse televisie en neemt de rockgroep Kansas onder zijn hoede.

Dankzij de herhalingen van de tekenfilmserie blijft de muziek van The Archies voortleven. In 2008 verschijnt, met Ron Dante als zanger, een nieuw album met kerstnummers.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar


Overige nummers