Afric Simone


Biografie
Met een exotisch klinkend nummer, in een mix van Swahili met andere talen, weet Afric Simone zomer 1975 met Ramaya een flinke hit te scoren in Nederland en Vlaanderen. Andere Europese landen gaan daarna eveneens overstag voor het vrolijke geluid en de acrobatische toeren van de Mozambikaan. In de Lage Landen scoort hij nog twee hits en raakt vervolgens in de vergetelheid. Totdat Nederlandstalige versies van zijn hits verschijnen en ook de dancewereld zich zijn wereldsucces herinnert.
Zijn eerste optredens doet Afric Simone in Lourenço Marques, de hoofdstad van Mozambique, waar hij in 1956 wordt geboren en waarvan de naam in 1975, na een langdurige guerrillaoorlog tegen het koloniale Portugese bewind, verandert in Maputo.
Simone is dan al vertrokken naar Europa, waar hij in Londen als zanger en tapdanser optreedt in clubs.
In 1974 verschijnt voor het eerst materiaal van hem op plaat. Europees succes is er het jaar daarop in de vorm van de single Ramaya, opgenomen met een Duitse producer in een studio in Berlijn.
Nederland en Vlaanderen vallen als eerste voor het zomerse geluid en de acrobatische toeren van de lenige Mozambikaan. Andere landen volgen later.
In Frankrijk ontfermt de invloedrijke platenbaas Eddie Barclay zich over Simone. Naast een gouden plaat levert hem dat een plek op in het voorprogramma van chansonnier Michel Sardou bij diens optredens in de beroemde concertzaal L’Olympia in Parijs.
Ook achter het IJzeren Gordijn groeit Simone uit tot een ster. Zo verschijnen zijn nummers in de Sovjet-Unie op het staatslabel Melodiya en mag hij optreden in Tsjecho-Slowakijë in de tv-show van de populaire zanger Karel Gott.
Hafanana, de opvolger van Ramaya, heeft minder succes, maar wordt in Nederland in 1996 als Gewoon Een Vrolijk Liedje een hit in de versie van Dennis (Erhardt). In Vlaanderen zingt men dan al op de wijs van Ramaya dankzij een cover van Anja Yelles, De Soep Is Aangebrand.
Afric Simone zelf is inmiddels uit beeld, want na Hafanana heeft hij alleen nog in 1976 met het Spaanstalige Playa Blanca de hitlijsten in de Lage Landen weten te halen.
Zijn Ramaya blijft niettemin doorleven, getuige de bewerking van de Italiaanse trance-dj/producer Gigi D’Agostino in het nieuwe millennium.