Artiestafbeelding Jefferson Airplane

Jefferson Airplane

Land Verenigde Staten

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  12 weken in Top 40
  •  370 punten
  •  #1963 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Op 13 augustus 1965 trad Jefferson Airplane voor het eerst op in de Matrix Club in hun thuisstad San Francisco. De groep bestond uit gitarist en zanger Paul Kantner, gitarist en zanger Marty Balin, gitarist Jorma Kaukonen, de bassisten Jack Casady en Signe Anderson en drummer Skip Spence. Na het album Jefferson Airplane Takes Off vonden Anderson en Spence het wel genoeg en stapten zij uit de band. Grace Slyck en Spencer Dryden werden als vervangers aangetrokken.

Na het eerste album verschenen nog de albums Surrealistic Pillow (1967), After Bathing At Baxter’s (1967) en Crown Of Creation (1968). Het leverde groep toen nog geen hits op in de Nederlandse Top 40, maar in de Verenigde Staten wist de band wel de top 10 te bereiken, met de hits Somebody To Love en White Rabbit. The Ballad Of You And Me And Pooneill, Watch Her Ride, Greasy Heart en Crown Of Creation werden bescheiden hits in de Billboard Hot 100.

Pas in 1970 wist Jefferson Airplane in Nederland de hitlijsten te bestormen. Met de dubbele A-kant White Rabbit en Somebody To Love kwamen de Amerikanen tot een derde plek. In datzelfde jaar nam drummer Spencer Dryden afscheid van de groep en een jaar later vertrok ook Marty Balin. Jefferson Airplane zou daarna nog wat minder succesvolle albums uitbrengen. In 1974 ging Paul Kantner en de overige bandleden verder onder de naam Jefferson Starship. Na wat wisselingen werd dat in de jaren ’80 Starship, met hits als Sara en We Built This City als belangrijkste wapenfeiten.

In 1989 kwam de originele line-up van Jefferson Airplane nog eens bij elkaar, voor een album en een tour en in 1996 werd de band bijgezet in de Rock And Roll Hall Of Fame. In 2004 verscheen de door Bob Sarles geregisseerde documentaire Fly Jefferson Airplane op dvd. Deze documentaire bevat vooral interviews met de bandleden, uit de periode 1965 tot en met 1972, daarnaast bevat de dvd dertien tracks van de Amerikanen. 

Spencer Dryden overleed in 2005 aan de gevolgen van darmkanker. Paul Kantner zou elf jaar later op 74-jarige leeftijd overlijden, nadat hij een hartaanval had gekregen. In 2018 overleed Marty Balin op 76-jarige leeftijd.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie